De Baverdestraat.
De Baverdestraat. Foto:

Dorpsraad Lieshout blij met versnelling in plan Baverdestraat

Dorpsraad Lieshout blij met versnelling in plan Baverdestraat

Lieshout - Tijdens de bewonersavond over het plan voor de herontwikkeling van de Baverdestraat in Lieshout bleek dat de gemeente en de ontwikkelaar (woCom) graag snel aan de gang willen met de plannen. Dorpsraad Lieshout juicht dit toe. De plannen liggen er immers al enige tijd en de trage voortgang veroorzaakt op dit moment ontevredenheid. Gelukkig was er geen hele grote verdeeldheid over het plan zelf, maar werden toch enkele essentiële kanttekeningen geplaatst om het plan nóg beter te krijgen.

In november 2022 is de eerste 'kogel door de kerk' gegaan. Na jaren van praten ondertekenden de gemeente Laarbeek en woCom een overeenkomst voor de herontwikkeling van (een deel van) de Baverdestraat. In deze overeenkomst maken de huidige huizen op de evennummers tussen huisnummer 6 en 36 plaats voor nieuwbouw en als het plan volledig gerealiseerd is, zijn er 25 huisnummers méér in de Baverdestraat. De te slopen woningen zijn al eigendom van woCom (13 woningen) en de gemeente (3 woningen). 'Om meer ruimte te geven aan groen en water zijn de eerdere plannen aangepast en worden nu minder woningen gebouwd dan oorspronkelijk gepland', schrijft woCom in een informatiebrief aan de bewoners. Ook wordt gemeld dat de bewoners meegenomen worden bij de verdere uitwerking van het plan en de ruimtelijke procedure.

Opmerkingen
Omdat het ontwerp bestemmingsplan voor 1 juli 2023 gereed moet zijn, zijn er twee bijeenkomsten met omwonenden geweest. Tijdens de bijeenkomst was er kritiek op de tijdelijke bewoners; bijvoorbeeld over het niet goed bijhouden van de tuinen. Meer van dat soort zaken zijn een gevolg van de trage planontwikkeling. Ook waren er opmerkingen over de plannen met het groen en opmerkingen over mogelijke inkijk. Het grootste pijnpunt is dat er een aantal uitgangspunten in het ontwerp vast staan vanuit de overeenkomst tussen gemeente en woCom. Het gaat onder meer om de bouwvolume en de indeling van de percelen waardoor het realiseren van meer ruimte tussen de woningen en meer groen beperkt is.

Samen oplossen
Het plan om deze woningen aan de Baverdestraat te vervangen bestaat al lange tijd. Op 13 februari is er alweer een tweede bijeenkomst geweest om de concretere plannen samen door te nemen. De Dorpsraad wil de bewoners hierbij ondersteunen, onderling verbinden en aanmoedigen om in samenwerking met de projectleiders van dit project vorm en invulling te geven aan deze plannen. Eind februari wordt door de gemeente een omwonendenbijeenkomt georganiseerd in het Dorpshuis.