Hotel Mama

Vrijdagavond; Pannen dampen op het fornuis. Naast Mexicaanse tomatensoep toch maar snert maken? Wortelstamp of boerenkool? De beenham ligt lekker te sudderen. Voor carnaval zit de jeugd allemaal aan het avondeten om daarna in alle windrichtingen uit te waaien.

Zaterdagmorgen; Manlief en ik hebben heerlijk geslapen. Aan het fietsenpark in de achtertuin is te zien dat iedereen op het ouderlijk nest is teruggekeerd. Om twee, drie of vier uur ’s nachts? Wij genieten in stilte van ons kopje koffie.

Zaterdagmiddag; Met zes uur ‘s morgens heeft middelste het record van kortste nacht te pakken. Toch staat hij bepakt en bezakt klaar om naar een concert in Amsterdam te vertrekken. Met worstenbroodjes achter de kiezen brengt manlief hem naar de bushalte. Een net gerepareerde fiets staat veiliger thuis. Oudste trekt met vriendin naar Eindhoven en jongste eet ’s avonds gezellig met vriendinnen mee voordat ze naar Gemert gaan. Hoeveel friet? Geen idee! Snert hoeven ze niet. Nadat de dames vertrekken zijn, krijgt de overvolle wasmand in de badkamer aandacht.

Zondagnacht; 's nachts na tweeën is het beneden waarschijnlijk gezelliger dan op mijn slaapkamer. Voetstappen op de trap kondigen jongste aan die me bezweet kust. Ze is net klaar met haar haren wassen als oudste in de badkamer zijn tanden poetst. Middelste appt dat het concert top was en dat hij in het hostel is. Mijn kroost is veilig, maar mijn slaap is weg. Ik ‘geniet’ van het geluid van de droger.

Zondagmorgen; snel een nieuwe stapel handdoeken in de kast gevouwen en zelf even douchen. Alleen bij jongste op de kamer is leven te bespeuren, de dames maken zich op voor optochten. Snel de oven aan en worstenbroodjes erin. Manlief dekt de tafel. De meiden eten snel en vertrekken richting Lieshout als oudste aanschuift en middelste appt. Weer terug van de bushalte worden de laatste twee worstenbroodjes opgewarmd.

Zondagmiddag; rust in Huize van Lieshout. Middelste doet zijn middagslaapje, oudste is terug naar zijn studentenkamer en moeders kan net als jongste de optocht gaan bewonderen.

Zondagavond; Het laatste restje snert is met middelste carnaval vieren. Manlief en mij rest overgebleven friet, opgebakken in de pan. Geen puf in dampende pannen vanavond. Terwijl we moe op de bank ploffen draaien wasmachine en vaatwasser. Hotel Mama is tijdelijk gesloten.