Afbeelding
Foto:

Seniorenvereniging Lieshout bezoekt Joods Museum Amsterdam

Lieshout - Het is niet de meest voor de hand liggende activiteit op een carnavalsmaandag, maar toch stonden zo’n 42 mensen op 20 februari bij het Dorpshuis in Lieshout te wachten op de Museumplusbus. De reis ging dit keer naar het Joods Museum in Amsterdam, een locatie die ze nog niet eerder op het programma hadden. 

Het is een mooi initiatief om ouderen, die niet meer zelfstandig naar een museum kunnen reizen, zo’n uitstapje aan te bieden. De reis en de entree worden betaald door de organisatie MuseumPlusbus, evenals een kopje koffie bij ontvangst. Na een voorspoedige rit kwamen ze rond 10.00 uur bij het museum aan en na de koffie werden ze in drie groepen verdeeld voor de rondleiding. Ze kregen uitleg over het leven van de Joden in Europa en dan vooral in Amsterdam, vanaf het jaar 1600. Natuurlijk werd ook de afschuwelijke periode van de Tweede Wereldoorlog niet vergeten, waardoor de Joodse bevolking fors afnam. Na de lunch was er gelegenheid om zelfstandig rond te kijken in dit mooie museum dat eigenlijk een aaneenschakeling is van vier synagogen. Ook was er een mogelijkheid om buiten naar de herinneringsmuur met meer dan 100.000 namen te kijken of een bezoek te brengen aan de vlak gelegen Portugese synagoge, maar de meerderheid koos ervoor om het Joods Museum wat beter te bekijken. Er was nog gelegenheid voor een extra kopje koffie, maar daarna werd er weer verzameld en vertrok de bus weer naar Lieshout. Het was een mooie dag en ze hopen nog vaak met de MuseumPlusbus op stap te mogen.

Mocht u nog meer cultuur willen snuiven, dan is er de mogelijkheid om op maandag 27 februari te genieten van de voorlaatste lezing kunstgeschiedenis van dit seizoen. Zoals de eerdere lezingen van dit seizoen, is ook deze via Zoom te volgen. Onderwerp zijn dit keer de werken van Jean François Millet. Hij is vooral bekend van zijn werken De Arenlezers en Het Angelus. De lezing begint om 20.00 uur. Voor meer informatie over deze lezing kunt u contact opnemen met Ine Pels via i.pelsvandeven@gmail.com. Voor meer informatie over Seniorenvereniging/KBO Lieshout zie www.kbolieshout.nl.