Nog even en het kan

Nog even en het kan

Laarbeek - Het kweken van eigen groente, het hele jaar door en ook als je geen groentetuin maar een siertuin hebt. Nog even en het kan!

In de siertuin
Er zijn groentesoorten die zo mooi zijn dat ze passen tussen de bloemen en ook kleine hoeveelheden kweken kan al veel voldoening schenken, ze voegen waarde toe aan je siertuin. En niet te vergeten de spanning, elke dag even kijken hoe het erbij staat, wanneer kan ik er al van eten? Wat zou er zo al kunnen passen tussen de bloemen in je siertuin? Hier volgen enkele soorten, maar er zijn er veel meer: Sjalotten, prachtige planten, probleemloos te telen, leveren uitstekende vruchten, zeer goed te bewaren, de hele winter door. Kropsla en breed bladandijvie, geeft kroppen als bloemen zo mooi. Aan de voorkant een bedje of een rij veldsla, levert in de winter een verse vitaminerijke, lekkere groente. En dan de vele mooie kruiden niet te vergeten, ze ruiken lekker en zijn in bepaalde gerechten onmisbaar, denk bijvoorbeeld aan Marjolein, tijm, basilicum, kervel en dille. Ze trekken veel vlinders, bijen, hommels en insecten aan.

In de moestuin
Heb je het geluk dat je al een moestuin bezit of er een kunt maken, dan zijn er zeer veel soorten groente met succes te kweken ook voor de wintermaanden als groente in de winkel duur is, de ervaren groentetuinbezitter weet er alles van. Hij weet ook dat er vele belagers zijn die het op zijn lekkere groente gemunt hebben; rupsen, kevers, luizen, mieren, slakken, konijnen, vogels, muizen, mollen, schimmels en bladziektes. Laat je niet ontmoedigen, tegen elke belager is er een oplossing gevonden. Tuinieren is een zinvolle en inspirerende bezigheid, je beseft dat je met de aarde om je heen zorgvuldig moet omgaan, dat hij waardevol is en onaangetast moet blijven. Geef bij problemen de moed niet op, je inspanningen worden goed beloond. Bedenk dat in de volle grond en in de zon gekweekte groente gezonde groente is, rijk van smaak en vol vitaminen.

Veel succes toegewenst,
Jean Daniels Lieshout