Afbeelding

Verrassend interactieve thema-avond ‘Omzien naar elkaar’

Algemeen

Beek en Donk - De Seniorenvereniging Beek en Donk en de Initiatiefgroep gemeenschapskracht van Tot uw Dienst organiseerden op maandagavond 6 maart een thema-avond over ‘Omzien naar elkaar’. Met ongeveer tachtig bezoekers was de avond heel goed bezocht. Het bewijst dat mensen het belangrijk vinden om met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van de zorg en wat dat voor de inwoners van Beek en Donk betekent. 

Als gevolg van de vergrijzing verdubbelt de vraag naar zorg, maar daarvoor is er te weinig geld, er zijn te weinig zorgmedewerkers en er is te weinig mantelzorg. Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen dan tóch de hulp krijgt die nodig is? Dat begint bij het durven vragen aan een ander dat je iets nodig hebt. Dat kan van alles zijn: een praatje, een boodschap doen, een klusje in huis etc. Daarvoor is het fijn dat je de mensen in je omgeving kent: je kent elkaar, dus je helpt en bent er voor elkaar. Met andere woorden, dat is gemeenschapskracht. Vervolgens komt het erop aan dat het gaandeweg heel normaal wordt om, meer nog dan nu, naar elkaar om te kijken, om er voor elkaar te zijn als het nodig is. Het is heel belangrijk dat mensen op tijd beginnen met nadenken wat ze willen als ze ouder worden. Meestal willen ze blijven wonen op de plek waar ze nu wonen maar is de woning niet altijd geschikt. Een huistest kan al resultaat opleveren.

Belangrijk is ook dat mensen een netwerk hebben van mensen op wie ze kunnen rekenen. In de discussie bleek dat er op dat gebied al veel is. Bijvoorbeeld worden straatbijeenkomsten georganiseerd en er zijn buurt- of straatapps. Buurtvereniging de Eendracht doet al heel veel op dat vlak en het zou mooi zij als ook andere buurtverenigingen hiermee aan de slag gaan. De Initiatiefgroep gaat dat onderzoeken en doet dat samen met Dorpsraad Beek en Donk. Ook de dorpsondersteuner van de LEVgroep doet mee. Er werden ideeën naar voren gebracht die de gemeenschapskracht kunnen versterken. Aan het eind van de avond hebben zich mensen gemeld die samen met de Initiatiefgroep aan de slag willen gaan om met concrete voorstellen de gemeenschapsrecht te versterken. Dan kan de toekomst van de zorg met vertrouwen tegemoet worden gezien.