Afbeelding
Foto:

Haal Brabant van het slot

Haal Brabant van het slot

De AWP voor water, klimaat en natuur zegt: 'Haal Brabant van het slot'. De AWP deed mee aan de landbouwdebatten voor verkiezingen van Provinciale Staten op 6 maart bij Omroep Brabant en 7 maart bij Fontys/Tilburg University. Ook vond op 7 maart een debat plaats in Mill en Sint Hubert. De AWP wil een verbindende rol spelen bij de onderhandelingen over een coalitieakkoord in Brabant en een oplossingsrichting aanbieden voor de stikstofproblematiek. 

De AWP uitstraling bij die debatten (AWP Brabant) luidde: 'Nederland is best een gaaf land!' en 'we kunnen trots zijn op de boer!'. Twee geluiden van politieke stromingen die elkaar aan het verliezen zijn. Dat is niet goed. De AWP wil daarin een bemiddelende rol spelen. Er is in dit 'gave' land een stikstofcrisis. Die is door rechterlijke uitspraken, in een impasse gekomen. Zeker nu de provincie het vergunningenbeleid heeft aangepast en voorlopig – in de buurt van Natura 2000 gebieden – geblokkeerd. De waterkwaliteit moet beter. De uitstoot van giftige stoffen door de industrie, de boeren en de mensen (medicijnresten) minder.

Hoe verder? De AWP stelt: nieuwe (stalsysteem)technieken moeten voortvarend worden ontwikkeld en toegepast. Remkes beveelt aan: "Voorkom de vorming van ammoniak bij de productie en opvang van dierlijke mest.'' De AWP sluit zich daarbij aan en komt tot een oplossing. Rechters in Oost-Brabant suggereerden al concrete beschermingsmaatregelen bij voer, oppervlakte per dier of dierplaats, mestschuiffrequentie, waaruit de boer kan kiezen en de provincie die keuze – bij het verlenen van de vergunning - vervolgens toetst.

Het zijn die oplossingsrichtingen die volgens de AWP moeten worden geformuleerd in beleid als voorschriften bij nieuwe omgevings vergunningen. De AWP wil daarom samen met Provincie en Rechtspraak komen tot duidelijk geformuleerde emissiedoelen per stal en tevoren voor iedereen kenbare voorschriften voor uit te geven vergunningen. De AWP wil meewerken aan duidelijkheid en daarmee Brabant van het slot halen. Toon Brouwers en Rini Hermus, spannen zich er bij de provincie voor in. 

Rini Hermus
Coördinator en inspirator van AWP Brabant voor water, klimaat en natuur

Rini Hermus (lijsttrekker AWP Brabant), Ina Adema (commissaris van de Koning) en Ria van Santvoort (lijsttrekker AWP De Dommel en nummer 3 voor                         Brabant).