Afbeelding

Suiker

Algemeen Column

Zomer 1999. We genoten van een gezellige vakantie met vrienden en kinderen in Frankrijk. Op zo’n moment waarin je zeeën van tijd hebt en geniet van het zalige nietsdoen, heb je oog voor andere dingen. Zo viel het me op dat het doffe gevoel dat ik al enige tijd in mijn vingers had, wel erg lang aanhield. Terug in Nederland besloot ik er een huisarts naar te laten kijken. Het bleek reumatoïde artritis. Een klap in mijn gezicht. Wat volgde was een strijd om te accepteren dat ik daar iets mee moest. Ik werd kotsmisselijk van de gedachte aan zware medicatie. Gelukkig had de reumatoloog begrip voor mijn weerzin. Op dat moment was het nog niet zo spannend, dus mocht ik het eerst op een natuurlijke manier proberen.

Zo leerde ik heel veel over gezonde voeding. Eén belangrijke stelregel was: verban alle geraffineerde suiker. Dat was een enorme opgave voor deze snoepkont. Tot die tijd presteerde ik het gerust om een taart te bakken en deze nagenoeg in twee dagen naar binnen te werken. Op zijn zachtst gezegd was het even wennen. Geen frisdrank meer, maar water of thee, op feestjes heel veel laten staan en alle etiketten napluizen. Dan merk je pas hoe de voedingsindustrie sjoemelt. Gooi ergens suiker in en het wordt meteen lekkerder is het motto.

Op een feestje gebak laten staan was in het begin nog het moeilijkste. Niet voor mij, maar voor mijn omgeving. Je wil niet weten wat iedereen daar in die tijd van vond. ‘Je bent al zo dun’ of ‘dat zit toch niet in eten’, ‘nu ga je jezelf wel heel veel ontzeggen’. Misschien, dacht ik dan. Maar het was wel mijn keuze waar ik helemaal achterstond. Ik gaf iedereen het nakijken want het ging steeds beter met mij. Ik kreeg zelfs veel meer energie.

Het heeft even geduurd, maar nu, 23 jaar later, begint het overal door te dringen dat we geraffineerde suiker beter kunnen vervangen voor een natuurlijke variant. Het klopt dat ons lichaam suiker nodig heeft om energie te krijgen. Maar dan wel een vorm die nog wel de oorspronkelijke vitaminen, mineralen en vezels bevat.

Gisteren zag ik bij het NOS journaal dat de suikertaks in Zuid-Afrika zijn vruchten afwerpt. Invoering in Nederland zal wellicht een hoop verzet opleveren. Toch zou het zomaar een waardevolle stap kunnen zijn naar een gezonder leven. En da’s toch wat we allemaal willen.