Wethouder Ron van den Berkmortel ondertekent de Woondeal
Wethouder Ron van den Berkmortel ondertekent de Woondeal

Minimaal 735 woningen in Laarbeek tot 2030

Bouwen & Wonen

Laarbeek – In Noord-Brabant moeten in de periode 2022/2030 minimaal 130.600 woningen gebouwd worden, zo blijkt uit de Regionale Woondeal die donderdag 9 maart werd ondertekend door het Rijk, de provincie en de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Voor Laarbeek geldt dat er minimaal 735 woningen bij moeten komen in deze periode. Met deze Woondeal wordt aangesloten bij de Nationale Bouw- en Woonagenda.

Ron van den Berkmortel, wethouder ruimte en economie, mocht namens de gemeente Laarbeek zijn handtekening zetten onder de Woondeal, waarbij ook minister Hugo de Jonge en gedeputeerde Erik Ronnes aanwezig waren. “Het is een flinke opgave, maar de vraag naar de woningen is er. Het is belangrijk dat we allemaal de schouders onder de woondeal zetten en stappen ondernemen. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat we het minimale aantal gaan halen”, vertelt Van den Berkmortel.

Een van de onderdelen van de Woondeal was de prijs van de woningen. “We zagen dat het voor ontwikkelaars interessant was om dure woningen te bouwen, want die leveren het meeste op. Om dat tegen te gaan zijn er in de Woondeal afspraken over gemaakt.” Nieuwbouw moet gemiddeld uit minimaal 30 procent sociale huur bestaan, 16 procent middenhuur (tot €1.000), 20 procent betaalbare koopwoningen (tot €355.000) en 34 procent is voor de vrije sector.

Goed op weg
Volgens Van den Berkmortel is Laarbeek al goed op weg, aangezien er al 690 woningen in planvorming zijn. Waar er eerder maximaal 630 woningen tot 2030 gebouwd mochten worden in Laarbeek, moeten er nu minimaal 735 woningen bij komen. Een ware omslag dus. “Eerst bepaalde de provincie op basis van de bevolkingsgroei en prognose hoeveel huizen maximaal gebouwd mochten worden. De woningmarkt was toen anders als nu, dus het is nu goed dat er een omslag gekomen is. Waar we 10 á 15 jaar geleden bezig waren om te voorkomen dat dorpen leegtrokken, zien we nu dat de dorpen erg in trek zijn. Specifiek in onze regio.”

Meer realiseren dan de 735 woningen in Laarbeek mag, mits dit gebeurt op goede, ruimtelijk afgewogen en regionaal afgestemde locaties. “Maar we vinden het belangrijk dat Laarbeek Laarbeek blijft, dus de groei moet in een goed en gecontroleerd tempo gebeuren. We moeten ook voldoende aandacht hebben voor het groen, de leefbaarheid van de dorpen en zorgen dat verenigingen en scholen mee kunnen groeien.” Wat betreft de stikstofmaatregelen en ‘Brabant op Slot’ is er nog veel onduidelijk. “Op dit moment lijkt het effect op de lokale woningbouw beperkt te zijn. Dat is fijn, want anders kunnen we ook niet voldoen aan de woningen die gebouwd moeten worden.”

Building Balance
Naast de woondeal is op dezelfde dag ook een overeenkomst voor het programma ‘Building Balance’ ondertekend met de woningcorporaties. Dit houdt in dat dat zij de komende vijf jaar gaan omschakelen naar 100% biobased bouwmaterialen om woningen te verduurzamen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hennep of vlas voor isolatie. “Er is commitment om die keten op te gaan starten, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen. Maar ik heb er het volste vertrouwen in”, aldus Van den Berkmortel.