Afbeelding
Foto:

Meepraten over wonen bij Seniorenvereniging Lieshout

Algemeen

Lieshout - Ruim 60 belangstellenden uit Lieshout wilden weten hoe het zit met wonen in de toekomst. Daarom waren zij op donderdagmiddag 9 maart naar het Dorpshuis gekomen om zich goed te laten voorlichten. Deze informatiemiddag werd georganiseerd door de werkgroep Educatie van KBO Lieshout. De presentatie lag in handen van mevrouw Els van Daal, projectcoƶrdinator van KBO-Brabant. Deze bijeenkomst was speciaal afgestemd op de Laarbeekse situatie. 

Mevrouw Van Daal werd ondersteund door een tiental deskundigen op velerlei gebied zoals: Wocom, Domo-Safe-Tica, Wethouder Ouderenzaken, Dorpsondersteuner, Ouderenadviseur LEV, Woonadviseur, Mantelzorgmakelaar, Dorpsraad. Voor de pauze werden vooral cijfers getoond. Het percentage ouderen neemt steeds verder toe ten opzichte van de gehele bevolking. Steeds minder jongeren moeten straks zorgen voor steeds meer ouderen en voor de ouderen is het zaak daar goed over na te denken en actie te ondernemen. In de toekomst zullen er niet genoeg woningen zijn voor ouderen. Ook zal er niet genoeg zorgpersoneel zijn om voor de ouderen te zorgen. Het komt er op neer dat de ouderen voor elkaar zullen moeten zorgen als de nood aan de man komt. 

Voor de pauze dus de cijfers en na de pauze werden mogelijke oplossingen aangedragen. Op tijd inschrijven voor een woning en nadenken over koop of huur en met welke voorzieningen, eventueel een mantelzorgwoning plaatsen bij of voor een van kinderen of kleinkinderen die een handje kunnen toesteken. Op tijd contact opnemen om je huis te laten controleren op mogelijke aanpassingen door een KBO-gecertificeerde woonadviseur en kijken welke digitale hulpmiddelen beschikbaar zijn. De deskundigen konden op veel vragen een passend antwoord geven. Voor sommige oplossingen is een lange doorlooptijd vereist, maar er zijn ook aanpassingen die simpel en snel gerealiseerd kunnen worden. Kun je reageren op een nieuwbouwproject, laat dan zeker die kans niet lopen. Het is vooral zaak te zorgen dat je gezond blijft en in beweging blijft en dat je een netwerk hebt. Vooral dat netwerk is belangrijk, want daar moet je op terug kunnen vallen. Daarin investeren is van levensbelang. Met deze boodschap en met een stapels folders en adviezen keerden de aanwezigen huiswaarts om de informatie in praktijk te brengen. Voor diegenen die nog een stapje verder willen zetten is er de mogelijkheid om aan te melden voor een vervolg. Belangstelling: neem contact op met educatiekbolieshout@gmail.com.