Afbeelding
Foto: Ton op den Buijs

En weer moet een waardevolle boom het loodje leggen

Op 11 maart 2023 worden alle bomen en struiken rond de pastorie aan de Heindertweg 1 in Aarle-Rixtel geruimd. Reden: de pastorie en ook alle groen er omheen moeten wijken voor nieuwbouw. Paniek onder de vrijwilligers die het groen op het kerkhof onderhouden. Eén boom, de mooie, grote eik op de rand van het perceel, zal toch wel behouden blijven? Leden van het IVN worden gebeld maar het is al te laat. 

Al in 2019 meldt de bomenwerkgroep van IVN Laarbeek de betreffende eik aan bij de gemeente als waardevol, zodat deze op de Groene Kaart als beschermde boom kan komen. Op dinsdag 22 november 2022 komt de onderhoudsgroep van het kerkhof bij het IVN. Er wordt gezegd dat alles rond de pastorie moet verdwijnen. Opnieuw nemen leden van de bomenwerkgroep van IVN Laarbeek contact op met de gemeente om aandacht te vragen voor het behoud van één boom die op de Groene Kaart moet, omdat deze boom aan alle regels voldoet. De prachtige zomereik is nu geveld. Dat kon zonder vergunning, want hij stond niet op de Groene Kaart… Wat kunnen we hiervan leren?

1Projectontwikkelaars zijn blijkbaar alleen geïnteresseerd in het maximaliseren van winst. Ze missen de creativiteit en de wil om waardevol groen te integreren in hun plannen. En dat in een tijd waarin hittestress in de kernen toeneemt! Vraag is of er nog voldoende onderzoek heeft plaatsgevonden of er op deze wijze geen woonplaatsen voor beschermde dieren zoals vleermuizen vernietigd zijn. 

2. Dat de bomenwerkgroep van het IVN niet alleen dit soort zaken moet doorgeven, maar ook de plicht heeft te blijven volgen of de juiste stappen voor verwerking genomen worden. Als je samenwerkt doe je dat tot het einde van het proces.

3. Dat de gemeente hard roept over het groenbeleid waar ze voor staat, maar dat ze bij het uitvoeren van haar beleid kennelijk andere regels hanteert of zich graag verschuilt achter bureaucratische regeltjes in plaats van toe te geven dat ze achterstallig onderhoud op de Groene Kaart heeft. Ze had de projectontwikkelaar duidelijk moeten maken dat de boom waarschijnlijk een beschermde status zou krijgen, ook al stond hij nog niet op de Groene Kaart.

De vraag is dan ook wie eigenlijk de dienst uitmaakt. Projectontwikkelaars of gemeente. Maar als het de gemeente is dan heeft het predicaat ‘Groenste gemeente van Nederland/Europa’ inmiddels wel een grote rafelrand.

Namens de
Werkgroep Onderhoud Kerkhof: Jan Janssen
Bomenwerkgroep IVN Laarbeek: Gerrit Post, Bert Lemmens
Laarbeeks Landschap: Henk Heesakkers