Afbeelding

Opgetekend: Roel Nouwens

Human Interest

Lekker sleutelen, dat is wat Roel (18) het liefste doet. Het is maar goed dat zijn ouders zijn geboortehuis aan de Trombonestraat in Beek en Donk verlieten en het huis aan de Lage Heesweg betrokken, want hier kan Roel zijn hart ophalen. In de achtertuin staan verschillende ‘projecten’ te wachten op slijptol, lasapparaat of een laagje plamuur. Natuurlijk valt de appel niet ver van de boom, want ook vader Bas duikt graag onder de motorkap. Vader en zoon zijn een oude Magirus vrachtwagen aan het opknappen, maar dat is een van de vele projecten waar Roel zoet mee is.

Zoals veel kinderen was Roel verzot op Lego. “Vooral technisch Lego”, vertelt Roel. “Ik hield me niet aan die voorbeelden die ze er vanuit de fabriek bijstoppen. Het leukste was om zelf dingen te bedenken.” In de woonkamer en op vensterbanken staan voorbeelden van avondenlang bezig zijn met bouwen. Toch was èchte techniek ook aantrekkelijk. Op twaalfjarige leeftijd knapte Roel een oude brommer op en kwam helaas ten val toen hij op het veld tegenover het huis aan het racen was. “De gebroken arm zorgde ervoor dat ik een tijdje toch wel wat schrik had”, lacht Roel. “Inmiddels rijd ik weer veel op de brommer.”

Na OBS Het Klokhuis ging Roel naar vmbo-t in Laarbeek. “Ik zat daar samen met mijn vrienden Rion en Bart”, vertelt Roel. “Toen ik hoorde dat zij beiden een oude tractor gekocht hadden, kon ik niet achterblijven. Ik kocht een oude Deutz die ik helemaal opknapte.” In het bezit van een tractorrijbewijs is dit het vervoermiddel waarop Roel zich het liefste verplaatst. Tijdens het interview komen motorgeluiden uit Roel’s telefoon; na het interview gaan de drie heren op stap. “Waarschijnlijk eindigen we bij McDonald’s”, lacht Roel met pretoogjes. “Bij de KFC zijn we niet meer welkom, maar we mogen wel gewoon met de tractor door de McDrive.” Volgens Roel gaat dat perfect en moeten werknemers van het restaurant best om de jongens lachen. Roel doet wel vaker speciale dingen met zijn tractor. Zo reed hij bijvoorbeeld mee met de verlichte boerenoptocht afgelopen januari en reed hij al dan niet legaal een rondje over een militaire oefenbaan voor tanks. Corona zorgde ervoor dat de drie jongens niet op hun prachtige bezit naar het eindexamengala konden rijden. Toch gingen de heren niet bij de pakken neerzitten en haalden ze in stijl, en met tractor, hun welverdiende diploma op.

Inmiddels studeert Roel mechatronica niveau vier aan het Summa College in Eindhoven, een brede mbo-opleiding waarmee Roel alle kanten op kan. Er moet natuurlijk ook geld verdiend worden, dus op zaterdag kun je Roel bij de Hevu aantreffen. Zuurverdiende centjes gaf hij onlangs uit aan een Volvo Amazone uit 1969. Samen met vader Bas vertrokken ze naar Kolham in Groningen. “Toen ons pap zei dat ik het niet moest doen, kocht ik hem natuurlijk wel”, lacht Roel eigenwijs. “Hij is technisch in goede staat en ik ben al hier en daar aan het lassen.” Met een tractor, twee brommers, een loader, een vrachtwagen en een Amazone in de achtertuin zal Roel zich niet vervelen. “En ik heb ook nog altijd een fiets.”