Marcel Berkvens
Marcel Berkvens Foto: Mark Barten

Mariahoutenaar Marcel Berkvens stormt met BBB provinciehuis binnen

Politiek

Mariahout - Dat hij de stap zou maken naar het provinciehuis in Den Bosch, dat had Mariahoutenaar Marcel Berkvens wel verwacht. Maar dat zijn BBB met elf zetels een verpletterende zege zou boeken, dat niet. “Het brengt ook een bepaalde druk met zich mee.” 

Het is woensdagavond rond 21.15 uur. De stembussen zijn gesloten en het is wachten op de zogenaamde exit-polls. De verwachte uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. In het provinciehuis in Den Bosch staat Marcel Berkvens (nummer 2 op de lijst van BBB) met zijn mede-kandidaten te wachten op die van Noord-Brabant. “In andere provincies werd duidelijk dat BBB goed scoorde. Dan komt de exit-poll van Brabant. Overal zie je min, min, min verschijnen. Alleen PvdA, Partij voor de Dieren en Volt wonnen. En dan komt BBB. 12 zetels. Je springt dan letterlijk een gat in de lucht. Andere partijen waren sportief en feliciteerden ons wel, maar na een uurtje waren ze wel weg. Dan sta je een beetje alleen een feestje te vieren.” 

Met een grote glimlach vertelt Marcel aan de keukentafel over een drukke paar dagen die hij achter de rug heeft. Zeker op donderdag en vrijdag stond zijn telefoon roodgloeiend. Mensen die hem wilden feliciteren, appjes met gelukwensen stuurden. En dat voor een man uit Mariahout die tot enkele jaren terug nooit had gedacht de stap naar de politiek te zetten. Want Marcel Berkvens was een gewone varkenshouder. Wel was hij in een ver verleden afdelingshoofd van de ZLTO. “Maar in 1998 kreeg ik mee hoe het bestemmingsplan buitengebied hier werd aangepakt. Toen nam ik mezelf voor: ‘ik ga nooit de politiek in’.” 

Saneringsregeling
Inmiddels is Marcel geen varkensboer meer. Wie van Lieshout naar Mariahout rijdt ziet dat zijn stallen ook helemaal verdwenen zijn. “Ik had me aangemeld voor de saneringsregeling. We hadden geen opvolging voor ons bedrijf en er waren veel vraagtekens over de toekomst. Je gevoel zegt het ene, maar je verstand het andere.”

Wie aan BBB denkt, denkt al snel aan Caroline van der Plas, partijleider en sinds de laatste verkiezingen ook Tweede Kamerlid. Onder haar leiding behaalde BBB bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten een unieke prestatie. Nog nooit was het een partij gelukt om in elke provincie van Nederland de grootste te worden. “Ik ken Caroline al heel lang en ben enorm gecharmeerd van haar. Recht vooruit praten en nooit nadenken over wat je zegt. Dat spreekt mensen aan. Als je elk woord moet afwegen, dan moet je nadenken of je goed bezig bent.” In november 2021 werd Marcel via via gevraagd of een plek op de lijst voor de provinciale verkiezingen niets voor hem zou zijn. “Thuis heb ik dat natuurlijk besproken en besloten om het te doen. In de afgelopen periode hebben we veel gedaan. Teambuilding, cursussen gevolgd, debat-training, omgaan met media en meer.” Dat Marcel plek 2 op de lijst van BBB kreeg, dat maakt hem niet zoveel uit. “Het moet niet om de poppetjes gaan, maar om wat er bereikt kan worden. Wat ik in de huidige politiek heel erg mis, is vertrouwen. Er is wantrouwen vanuit de overheid richting burgers, en burgers vertrouwen de overheid niet. Dat moet veranderen. We hebben ook een overheid die geen verantwoordelijkheid neemt, in alle lagen van het bestuur.” 

Transparant
Marcel hoopt met zijn mede-partijleden daar verandering in te gaan brengen. “Heel veel mensen vinden dat het anders moet. Daarom hebben ze op ons gestemd. Dat brengt ook een taak mee om dat voor elkaar te krijgen. We hebben elf zetels, maar dat is verre van een meerderheid.” Een onafhankelijke verkenner is aangesteld om de eerste stappen te zetten richting een nieuw provinciebestuur. “We willen dat transparant en open doen. In ons hoofd hebben we geen puzzel gelegd. Doe je dat wel, dan ga je in gesprekken daar naar toe werken. We bekijken het stap voor stap.” Marcel vindt het belangrijk dat de provincie gaat proberen meer zaken op te pakken dan die alleen formeel op het bordje in Den Bosch liggen. “De provincie kan een belangrijke rol spelen in de maatschappelijk verbinding. We moeten meer waardering hebben voor iedereen die onderdeel is van de samenleving. Als provincie moeten we die rol pakken, meer openstaan voor elkaar.”

Nu het besef is ingedaald dat Marcel daar zelf een belangrijke rol in gaat spelen, heeft hij er enorm veel zin in om aan de slag te gaan. “Vrijdag aan de keukentafel had ik nog wel even bibbers. We moeten echt aan de bak. Kunnen we het wel waarmaken? We hebben een mooie club mensen waar we er mee aan de slag gaan. Maar alleen kunnen we het niet, we hebben steun van anderen nodig en andere partijen zullen over hun schaduw heen moeten stappen.”