Afbeelding
Foto: Mark Barten

Tanja van de Ven en Gäby Vereijken winnen zetel

Politiek

Laarbeek - Het was geen verrassing dat in Laarbeek bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten ook BBB de grootste werd. De partij van Mariahoutenaar Marcel Berkvens kreeg 2762 stemmen. Meer dan twee keer zoveel als nummer 2 VVD (1329). In vergelijking met vier jaar geleden waren het vooral het CDA (dat met 1041 wel derde werd) en Forum voor Democratie (247) die fors minder stemmen kregen.

De afgelopen vier jaar zat Tanja van de Ven - Vogels namens het CDA in de Provinciale Staten. Ook nu keert ze weer terug. Ze stond op plek 3 voor haar partij en in Brabant behaalde haar partij 4 zetels. Twee Laarbeekenaren dus in de Provinciale Staten de komende vier jaar. Waar anderen ook hoopten op een zetel in het provinciehuis slaagden zij hier niet in. Zo kregen onder meer AWP en Ouderenappèl-Hart voor Brabant niet voldoende stemmen.

Waterschapsverkiezingen
De afgelopen vier jaar zaten drie Laarbeekse vertegenwoordigers in het bestuur van het waterschap. Van hen keert er slechts eentje terug. Gäby Vereijken was lijsttrekker namens de PvdA. Die partij behaalde 2 zetels (1 minder dan vier jaar terug). Anita Slaats-Damen stond deze keer op plek 2 bij de AWP. Die partij bleef op 1 zetel, waardoor zij niet terugkeert. Dit geldt ook voor Frans Biemans. De afgelopen jaar zat hij voor Ouderenappèl-Hart voor Water in het bestuur van het waterschap. Daar mikte hij ook dit jaar weer op, maar zijn partij ging van 1 naar 0 zetels.

Grote winnaar werd ook hier BBB. Die partij pakte vanuit het niets 7 zetels. Daarmee werd de Boer Burger Beweging niet de grootste. Water Natuurlijk won 1 zetel en heeft er nu 8. 

Stemmentrekkers
In Laarbeek was het Marcel Berkvens die de meeste voorkeursstemmen kreeg bij de Provinciale Staten. Voor de BBB haalde hij 1426 stemmen binnen. Zijn partijgenoot en lijsttrekker John Frenken ontving 1066 stemmen. Daarachter volgden Martijn van Gruijthuijssen (VVD), Tanja van de Ven-Vogels en Alexander van Hattem (PVV).

Marcel Berkvens - BBB, 1426 stemmen
John Frenken - BBB, 1066
Martijn van Gruijthuijsen - VVD, 896
Tanja van de Ven-Vogels - CDA, 782
Alexander van Hattem - PVV, 470