De buurtbieb in de Rogier Monicxlaan
De buurtbieb in de Rogier Monicxlaan

Buurtbieb in de Rogier Monicxlaan

Algemeen

Beek en Donk - Aan de Rogier Monicxlaan is op zondag 19 maart, de laatste dag van de Boekenweek, een Minibieb feestelijk geplaatst. Drie buurtbewoners hebben het initiatief genomen en Harry van Hal heeft de ‘buurtbieb’ gemaakt. Hij is ontzettend handig met hout en heeft er daarnaast voor gezorgd dat het kastje van een deur met ramen en een dak is voorzien zodat de boeken niet nat worden.

Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. Er zijn geen vaste regels voor wat een Buurtbieb of Minibieb precies is. Het gaat erom dat de Minibieb boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit vijf of 100 boeken, dat maakt helemaal niet uit. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus. 

Er verdwijnen steeds meer bibliotheken of boekwinkels moeten hun deuren sluiten. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven van burgers voor elkaar. Minibieb sluit aan bij deze beweging. Wat is er mooier dan met elkaar in een buurt boeken te delen. Vaak staan ze in de kast nadat je ze gelezen hebt, maar met Minibieb kun je er iemand anders blij mee maken. En wie weet kom jij ook weer een mooie verrassing tegen in een andere Minibieb.

Voor de zekerheid is de gemeente om toestemming gevraagd voor plaatsing: op de locatie staan al een houten bankje en een bak met planten die daar vier jaar geleden zijn neergezet door de bewoners. Overigens ook gemaakt door Harry van Hal. Men hoopt dat dit weer voor meer verbinding zal zorgen in de buurt: je kunt immers meteen gaan zitten lezen en een praatje maken als je wilt.