Afbeelding
Foto: Martin Prick

Crisis op de camping bij de Vriendenkring

Kunst & Cultuur

Lieshout - De leden van toneelclub ‘De Vriendenkring’ voeren dit jaar het stuk ‘Crisis op de camping’ uit onder regie van Loes Gruyters. De 9 opvoeringen tot en met 1 april zijn op een haar na uitverkocht.

Zoals de titel aangeeft speelt het stuk op de camping. Daar vindt meteen de ‘clash’ plaats tussen het establishment, van alle gemakken voorzien, geslaagd in de maatschappij en de bierdrinkende vakantievierder met vrouw en schoonmoeder. Een therapeut, die op alle problemen een oplossing heeft en een bezoekende zoon van een campinggast maken het geheel tot een boeiend en nodeloos, maar komedie-eigen ingewikkeld geheel. Als er dan ook nog diefstallen plaatsvinden door een wel héél opvallende dief is de chaos compleet.


Komisch
Gerrit van Kaathoven is al vanaf het begin verbonden aan de groep en speelt nu met Jeroen van Zanten zijn 28e rol. Regisseren heeft hij ook al gedaan, maar de mensen in Lieshout vonden dat hij dan toch een rol op zich moest nemen, vanwege zijn goede spel. “Twee dingen tegelijk kan niet voor mijn gevoel”, legt Gerrit uit. De vriendenkring speelt de stukken alleen in eigen dorp. Er is wel vraag geweest om het stuk op andere plaatsen te spelen, maar daar heeft de groep geen zin in. Het komische in een rol ligt hem goed, maar een serieuze rol kan hij best aan. “John de Mol kan gerust bellen!”

Lachen
DeMooiLaarbeekKrant was aanwezig bij een van de eerste uitvoeringen van het nieuwe stuk en tevens eerste na de coronatijd. In die tijd van stilte in de theaters heeft de club geoefend op het toneelstuk ‘De erfenis van tante Bella’. “Om een frisse start te maken, hebben we besloten om een heel nieuw stuk in te studeren”, aldus Loes Gruyters. De leden hebben veel inbreng in de rollen. Een voorkeur kan worden uitgesproken, maar…. de regisseur beslist! Daarna wordt een eigen inbreng meegenomen en vaak op prijs gesteld. Soms geven de spelers een eigen draai aan een stukje spel. “Zo groeit een stuk tijdens de opvoeringen.” Loes is erg tevreden met de prestatie van ‘haar’ acteurs. Ze is ook erg te spreken over de nieuwe decorbouwer. Alle jaren was dat Klaas van der Zanden. Deze is helaas in coronatijd gestorven. Zijn opvolger Frans van den Baar heeft het er prima vanaf gebracht, alle lof voor dit debuut! Op het podium staat op een campingtafeltje, heel bescheiden, een foto van Wim Wevers, de man die alles regelde in het Dorpshuis en op wie iedereen altijd kon terugvallen. Zijn dood is een groot gemis voor alle gebruikers van het Dorpshuis. De bloemen na afloop zijn voor hem. Na afloop van het stuk krijgen de acteurs een staande ovatie. Eén van de bezoekers legt het goed uit: ”Het is fijn weer eens goed te kunnen lachen na zo’n deprimerende coronatijd”.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding