Afbeelding
Foto: Martin Prick

Opfriscursus autorijden voor ouderen: “Ik was op zoek naar bevestiging”

Algemeen

Aarle-Rixtel - ‘Bevestiging’ is de reden waarom mevrouw Van Loen uit Lieshout meedoet met de cursus rijvaardigheid die in vier bijeenkomsten werd gegeven. Veel ouderen voelen zich onzeker over hun gedrag op de weg en vinden het belangrijk deel te nemen aan deze cursus die is geïnitieerd door de Dorpsraden, seniorenverenigingen en KBO’s van Laarbeek en de LEVgroep.

“Het valt allemaal erg mee”, legt rijinstructeur Tinus Gerritsma uit. “De meesten doen het helemaal niet gek. Er zijn vooral wat onduidelijkheden over aangepaste regels en de meeste ouderen zijn wat voorzichtig op de weg. Je moet bijvoorbeeld bij invoegen niet wachten tot ze je ertussen laten. Je voegt gewoon in!” De meeste problemen ontstaan bij de turborotondes. Als je van tevoren niet goed voorsorteert, kom je verkeerd uit en gaan mensen gekke dingen doen. Maar ook wat nieuwe borden en het niet meer zoveel spiegelen zijn kleine probleempjes, die kunnen optreden.

Certificaat
De cursus bestaat uit drie avonden theorie en een rit van een uurtje met een instructeur in de eigen auto. Zonder uitzondering zijn de deelnemers positief. Gerard Pape (75) had en heeft veel rijervaring, maar is ontzettend blij, dat hij de cursus gedaan heeft. Ook hij noemt bevestiging van hoe hij over zijn rijgedrag dacht, de voornaamste beweegreden tot deelname. Loek Bijsterveld (83) uit Aarle-Rixtel vindt het een leuke cursus en is benieuwd naar hoe zijn vrouw het er heeft afgebracht. Dat kan hij zien aan de beoordeling die de deelnemers krijgen als bijlage van hun ‘Certificaat van deelneming’.

Links laten liggen
Dinsdag 28 maart kwamen alle deelnemers naar De Dreef in Aarle-Rixtel om hun rijvaardigheidsproef te doen. Ze hebben voor de vier dagdelen les maar €12,50 hoeven bij te leggen. De rest wordt door de dorpsraden en de seniorenverenigingen betaald. Samen met een instructeur stappen zij in hun eigen auto. Na dat uur gaan zij, zoals dat ook ging bij de eerste keer dat ze ‘op’ gingen, samen met de instructeur naar een kleine kamer om de proef te bespreken. Niemand komt daar teleurgesteld uit. Ze zijn wel gesterkt in hun idee, dat ze nog lang niet zo slecht rijden. “En”, vult Tinus aan, “Het is helemaal geen probleem als je bepaalde stukken liever met iemand meerijdt. De autoweg is voor sommigen een obsessie. Nou, dan is het belangrijk, dat je op gewone wegen wèl goed rijdt. De autoweg laat je dan gewoon links liggen!”

Goed initiatief
Voor de mobiliteit van de ouderen is het van groot belang, dat ze zonder angst kunnen blijven rijden. De andere mogelijkheden om naar de stad of naar de supermarkt te komen worden steeds meer wegbezuinigd. Plannen voor het instellen van een rijproef met grotere gevolgen (ontzegging van de rijbevoegdheid) zijn er wel, ook in Europees verband. Dat zou voor het platteland, waar geen bus meer rijdt, uiterst ongewenst zijn. Dit initiatief van de diverse Laarbeekse instanties is dan ook een signaal aan de regering hoe het óók kan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding