Afbeelding

Column burgemeester: Wandelen

Algemeen Column

Momenteel heerst in ons mooie land een stevige discussie met grote meningsverschillen en polarisatie over bekende thema’s. Veel besproken is de kloof tussen stad en platteland, de Haagse politiek en de rest van ons land hetgeen zich manifesteert in de gevoelde verwijdering tussen politici en burgers op velerlei niveau. Kleine remedie hiervoor als advies aan beroepsbestuurders: ga eens wat vaker wandelen! Uiteraard heb ik niet de illusie dat dit alle problemen direct oplost waarvoor we staan, wel durf ik te stellen dat het contact met elkaar enorm kan verbinden. 

Mijn ervaringen hierin zijn erg prettig. Met grote regelmaat maak ik een pauze-half-uurtje of uurtje vrij om door onze wijken te lopen. Altijd met het vizier op contact, altijd in voor mooie gesprekken of verhalen óf gewoon iemand ontmoeten die zijn hart even moet luchten… Altijd gericht op elkaar. Iemand aanspreken of groeten kost immers geen moeite en wordt altijd positief gewaardeerd. Persoonlijke interesse draagt bij aan begrip of erkenning zonder dat vraagstukken direct worden opgelost. Sterker; ook met mijn vrouw maak ik vaak een rondje door het groen van Laarbeek. Elke keer geeft dat verwondering over soms de schoonheid van onze omgeving en de opdrachten die we nog moeten invullen, maar bovenal ook dan weer de mooie contacten die we opdoen. Bovendien zorgt zo’n wandeling ook nog voor verdieping in de eigen relatie. Het gaat te ver om te zeggen dat je opnieuw je vrouw leert kennen, maar het helpt wel. Zeker als je van nature toch een duursporter bent, moet je tijdens de wandelsessie niet alleen de gelopen kilometers turven en omzetten in VO-2 max. getallen, maar echt het gesprek voeren. 

Wandelen is onze passie geworden. Als nieuwe uitdaging zijn we met vrienden het Pieterpad gestart. Begonnen in Pieterburen provincie Groningen en in etappes verder hopen we met z’n vieren te eindigen op de Sint Pietersberg in Maastricht. Inmiddels zijn we in Overijssel, bijna halverwege. Ik moet zeggen: wat een geweldige ervaring! Het lopen in de natuur, de prachtige omgeving en de mooie gesprekken en ook nog de grote schare Pieterpad-lopers die je constant tegenkomt. De bijzondere gebieden, dorpjes en gehuchten die ons land rijk is: ik ben aangenaam verrast met wat we beleven en kan het iedereen aanraden. Dus beste mensen, ga eens wat vaker wandelen!