Waarom PNL wel voor bouwplan Mariahout is

De bouw van appartementen en een gemakswinkel aan de Mariastraat in Mariahout (voormalige WOK) is door een meerderheid van de gemeenteraad verworpen. De reden hiervan is een amendement waarin o.a. geopperd werd dat bij een groter exploitatieverlies dan 60% van de nu geraamde negatieve resultaten, het financiële voorstel met de invulling van het projectplan eerst weer opnieuw ter besluitvorming voorgelegd zou moeten worden aan de raad. Dit is uiterst ongebruikelijk en wat ons betreft zelfs onwenselijk. Door de winnende inschrijving achteraf te laten toetsen door de raad worden inschrijvers afhankelijk van de grillen van de politiek. Dit zorgt voor meer risico en werkt afschrikkend voor potentiële inschrijvers. Daar komt bovenop dat het project erg specifiek is, dus het aantal mogelijke inschrijvers zou zeer waarschijnlijk al beperkt zijn.

Er worden meerdere redenen genoemd waarom partijen tegen gestemd hebben. Die zijn feitelijk en controleerbaar niet allemaal juist. Zo zou 100% betaalbare koopwoningen al een voorwaarde zijn voor de ontwikkelaars die in willen schrijven voor dit project. Dat er een risico was op dure appartementen, klopt dus niet. Ook is er geen sprake van een zogenaamde ‘blanco cheque’. Er is een bodemprijs bepaald, die zou worden opgenomen om te voorkomen dat het project meer zou gaan kosten dan in het raadsvoorstel was begroot. Zouden de inschrijvingen hierboven komen, dan wint geen enkele inschrijvende ontwikkelaar en zou het college terug moeten naar de gemeenteraad. Die bodemprijs had PNL over voor dit project. Daar kan uiteraard over van mening worden verschild. Overigens waren de plannen zorgvuldig doorgerekend door planeconomen en gaven ze onzes inziens een realistische benadering van de werkelijkheid.

Als PNL kijken we altijd kritisch naar de financiën. Ook in dit geval. We zijn echter ook reëel. In de huidige tijd is bouwen nu eenmaal veel duurder dan enkele jaren geleden. Doordat het voorstel is verworpen, loopt het project waarschijnlijk vertraging op en bestaat het risico dat er helemaal niets gebeurt. Hier had snel van start gegaan kunnen worden en voor Mariahout was het een geweldige mogelijkheid een gedeelte van de gewenste woninguitbreiding te verkrijgen, de doorstroming te vergroten en de leefbaarheid -met de komst van een Gemakswinkel- te bevorderen. Voor dit moment is het een gemiste kans, wat ons betreft. We roepen het college op snel aan de slag te gaan om, vooral voor de leefbaarheid van Mariahout, alsnog tot een gedragen plan te komen.

PNL-fractie