Planontwikkeling Mariahout

Donderdag 23 maart is in de gemeenteraad gesproken over invulling van de locatie aan de Mariastraat in Mariahout waar zich in het verleden het 'Wokrestaurant' bevond. Het plan wat voor lag, omvatte de bouw van appartementen en een 'gemakswinkel'. De gemakswinkel zou gaan voorzien in dagelijkse boodschappen, maar ook als ontmoetingsplek. In de basis een prima plan wat een flinke impuls voor Mariahout zou gaan betekenen. Iets waar we als ABL graag onze steun voor uit zouden hebben willen spreken. 

Om de bouw rendabel te krijgen is echter een forse financiĆ«le impuls van de gemeente nodig. Wegens geheimhouding op de stukken kunnen we niet toelichten hoe hoog, maar voor ABL was deze onverantwoord hoog. Daarnaast waren er ook nog risico's. Ondanks de investering was de komst van een winkel niet gegarandeerd. Ook was het onzeker of de appartementen voor een brede groep Laarbeekse inwoners betaalbaar zou zijn. 

Er is uitgebreid gesproken om tot een aanpassing te komen. We hebben daarom met DWG onder andere een amendement ingediend om bijvoorbeeld de bijdrage te beperken. Wij denken namelijk dat er nog voldoende aanknopingspunten zijn om tot een prima betaalbaarder plan voor Mariahout te komen. Daarnaast zouden we ook nog budget voor andere Laarbeekse projecten over houden. Voor het amendement was geen meerderheid. Uiteindelijk heeft het plan het ook niet gehaald. 

Is de deur nu definitief gesloten? Wat ons betreft zeker niet. De behoefte voor (betaalbare) woningen blijft bestaan evenals een impuls voor de leefbaarheid in Mariahout. Wij gaan hier weer volop mee aan de slag!

Algemeen Belang Laarbeek