Dilemma Mariahout

De invulling van Mariastraat 18-22 in Mariahout. Ik moet bekennen dat het een behoorlijk dilemma is geweest. We complimenteerden het college met het initiatief voor een dagwinkel. Want zonder supermarkt staat de leefbaarheid in Mariahout onder druk. Tegelijkertijd uitten wij onze zorgen over de betaalbaarheid van de appartementen en met name het gebrek aan huur en sociale huur. Want een woning van 355.000 euro, wat het college betaalbaar vindt, is voor veel mensen eigenlijk heel erg onbetaalbaar. 

De PvdA schroomt niet om te investeren in woningbouw, maar we willen wel dat gemeenschapsgeld voor de juiste doelen wordt ingezet. Dat het een investering is waar onze inwoners van profiteren en niet de projectontwikkelaar. Kiezen voor slechts 18 appartementen terwijl de ruimte ook geschikt is voor 34 appartementen lijkt ons ook niet verstandig. Op de Metropoolbijeenkomst vorige week hoorden wij als raadsleden dat er tot 2040 mogelijk 100.000 woningen gebouwd moeten worden in onze regio. Nóg meer dan we al wisten. Dan vraag ik vraag me echt af of dit het juiste plan is. 

Ook wat betreft het soort woningen zijn wij het niet eens met de keuze van het college. De wethouder heeft een woondeal ondertekend met als uitgangspunt dat ieder bouwproject 30% sociale huur bevat. Bij het eerste het beste plan dat voorligt wordt dit als lastig ervaren en afgeschoven op andere woningbouwplannen. Van de nieuw te bouwen woningen in Mariahout vallen er 14 tot 16 in de categorie sociale huur. Daarmee gaan we zeker niet het aandeel van 30% sociale huur halen. Ik val in herhaling, maar we bouwen al jaren te weinig sociaal. Het wordt tijd dat onze gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en zorgt voor voldoende sociale huurwoningen. 

Wat wij in de raadszaal beslissen heeft direct invloed op de inwoners van Laarbeek. Het kan het verschil maken tussen wel of niet een dak boven je hoofd. Dus als er een kans ligt om dubbel zoveel woningen te realiseren dan moeten we dat doen. Ook als dat betekent dat het langer zal duren voor de woningen gebouwd worden. Het college heeft mij niet het vertrouwen gegeven dat het goed komt met het bouwen van sociale huurwoningen. Daarom was ik genoodzaakt om tegen te stemmen. En dat was moeilijk, want Mariahout kan eigenlijk niet zonder winkel en niet zonder woningen.

Linda Engels-Strijbosch,
fractievoorzitter PvdA Laarbeek