Laarbeek: vier kernen, één gemeente

Laarbeek: vier kernen, één gemeente

Alle politieke partijen onderschrijven dit. Vier kernen met een goed voorzieningenniveau: bibliotheek, sportvelden, winkels, buurthuizen, scholen, betaalbare woningen voor alle doelgroepen, voldoende groen in de kernen, enzovoort. Niet alle voorzieningen in de dorpen zijn voor de gemeente ‘budgetneutraal’. Niet alle voorzieningen genereren voor de gemeente zoveel inkomsten dat het alle kosten dekt. Is dit erg? Nee: er is voor gekozen dat je niet vanuit Aarle-Rixtel naar de Heibunders hoeft te fietsen om te kunnen voetballen. Er is voor gekozen dat de verenigingen en mensen uit Beek en Donk niet naar het Dorpshuis hoeven te gaan om elkaar te ontmoeten of de wekelijkse bijeenkomst daar te houden. Daarom betalen we dit met z’n allen via de gemeentelijke belastingen en – via het Gemeentefonds - de landelijke belastingen.

Horeca en winkels zijn voorzieningen die particulier geëxploiteerd worden; zijn echter ook voorzieningen die nodig zijn voor de leefbaarheid en vitaliteit van een dorp. Maar wat als zo’n voorziening, een winkel, niet meer commercieel te exploiteren is? Dan maar geen winkel? Dan maar voor iedere pot pindakaas naar een ander dorp? Meer betaalbare woningen voor starters, gezinnen met kinderen, ouderen, statushouders, doorstarters. Belangrijk om een dorp en de verenigingen vitaal te houden en de school bestaanszekerheid te geven. Maar voor die pot pindakaas moeten de inwoners maar naar een ander dorp.

Ja: voor een gemakswinkel moeten inderdaad wat woningen plaatsmaken, worden niet gebouwd. Ja: die gemakswinkel kost de gemeente, kost ons, geld. Is dit erg? Feit is dat in Mariahout op andere plekken ook nog een fors aantal woningen gebouwd kunnen worden. Ouderen kunnen in hun dorp blijven wonen én ook meer inwoners voor Mariahout wat goed is voor de voorzieningen, voor de verenigingen en voor de school. En daardoor wellicht op termijn ook weer de mogelijkheid voor het particulier exploiteren van een winkel. Een winkel is immers een basisvoorziening roept iedere politieke partij in het verkiezingsprogramma. En dan kun je je wel focussen op de ‘grote’ thema’s zoals voor iedereen een woning, klimaat, goed ov, natuur, veiligheid, duurzame biologische landbouw, goede zorg, enzovoort. Maar ook een winkel, een basisvoorziening, is voor veel inwoners een groot thema, een belangrijk thema.

Mariahout is een hechte dorpsgemeenschap met actieve verenigingen en dorpsraad. Al worden er nog zo veel woningen gebouwd, als de gemeente nu niet investeert (tijdelijk?) in een basisvoorziening voor het dorp, dan kan het niet anders dan dat in de loop der tijd deze florerende kern verwordt tot een forensendorp. Wel met een paar woningen meer, maar zonder actieve verenigingen, zonder hart.

Ria van der Zanden
Lieshout