Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Vier dagen in Laarbeek op vakantie, dat moet lukken

Algemeen

Laarbeek - De stip aan de horizon is gezet. Als het aan de gemeente Laarbeek ligt, moeten toeristen in 2027 minimaal vier dagen door kunnen brengen in Laarbeek. Eén dag in elke kern. 

Om dit voor elkaar te krijgen is het programma toerisme en recreatie opgesteld. Laarbeek moet zich inspannen voor een aantrekkelijk buitengebied waarin met in het groen kan recreëren en verblijven. Er wordt ingezet op de eigen identiteit van de kernen om zo een divers aanbod aan toeristische en recreatieve producten op te bouwen.

Beter online vindbaar
Wethouder Monika Slaets: “We willen onder meer de verblijfslocaties beter aan de man brengen. Als toeristen eenmaal hier zijn, moeten ze die locaties en die waar ze zich kunnen vermaken makkelijker kunnen vinden. Vooral online moeten ze beter vindbaar zijn.” Het gaat dan niet om de wandelroutes en fietsroutes, maar wel om de toeristische en recreatieve activiteiten. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de gemeente een aantal uitgangspunten samengesteld in het programma.

- De toeristische/recreatieve routestructuren voor de doelgroepen moeten in orde zijn
- Diversiteit in recreatie en ontwikkeling van nieuwe recreatiemogelijkheden passen bij ‘slow tourism’. Initiatieven die het landschao verfraaien en meer natuurbeleving bieden worden gestimuleerd.
- De gemeente sluit aan bij regionale promotie.
- Er is een divers en kwalitatief aanbod aan verblijfsaccommodaties.
- De gemeente pakt kansen aan om te komen tot onderscheidende waterrecreatiegebieden.

Weinig oplaadpunten
Zeker dat laatste is een van de punten die aangepakt gaat worden. Uit een analyse van de huidige zwaktes komt naar boven dat er momenteel weinig recreatie mogelijkheden  zijn in/op/om het water in Laarbeek. Verder blijkt uit die analyse ook dat er bijvoorbeeld  weinig oplaadpunten zijn voor elektrische fietsen. Er ontbreken ook regionale toeristisch-recreatieve producten.

“In 2027 kunnen recreanten van alle leeftijden hier minimaal vier dagen verblijven en recreëren. Recreëren in Laarbeek is het antwoord op onze behoefte om te vertragen, om ons drukke leven even op pauze te zetten. In Laarbeek neem je de tijd om te ervaren en word je uitgedaagd om jezelf open te stellen voor de omgeving en de mensen die je ontmoet. In plaats van een strakke planning met heel veel bezienswaardigheden op een rij, reis je in relaxed tempo en geniet je van het moment.” 

Verblijfsbelasting
Om een en ander voor elkaar. te krijgen, verleent de gemeente diverse subsidies, maar is het ook de bedoeling (zoals in het vorig jaar ingestelde coalitieakkoord al was vastgelegd) dat vanaf 1 januari 2024 de toeristenbelasting wordt ingevoerd. Dan wel onder de noemer verblijfsbelasting. Er wordt uitgegaan van 1,75 euro per persoon per nacht. Dit zou tussen de 15.000 en 35.000 euro op jaarbasis kunnen opleveren. Geld dat volgens de wethouder weert terugvloeit naar de toeristische sector.