Afbeelding

Column ‘Mooi Leven’: Natuurlijk

Algemeen Column

Duurzaam leven. Terug naar de natuur. Wat begon als een hype is nu in alles door aan het dringen. Zelf heb ik daar niet zo’n moeite mee, integendeel. Dan is die stap toch wat minder groot. Vijfentwintig jaar geleden werd ik nog voor de gek gehouden als ik biologische groente kocht. Dan was ik een zeikerd. Ik begreep daarentegen nooit waarom die mensen zelf liever met gif bespoten voedsel wilden eten. Mijn tante woonde tegenover een aardbeienveld waar ze in het seizoen soms meerdere keren per dag bestrijdingsmiddelen kwamen spuiten. Ze liet het wel uit haar hoofd om dan naar buiten te gaan vanwege de vieze walm. In de winkel zien die ‘zomerkoninkjes’ er dan perfect en aanlokkelijk uit, dat klopt. Maar ik word dan toch wat vrolijker van ‘n stuk fruit dat puur is, maar soms de vorm heeft van een tandeloos oud vrouwtje.

Schoonmaken is ook zoiets. Chloor in het toilet laat altijd een brandschone indruk achter. Onverwacht bezoek en geen tijd voor een grondige beurt? Pleur er een scheut chloor in en je gasten gaan met een gerust hart op de bril zitten. Maar, wees eerlijk, het is toch troep? Net als die sterk chemische reinigers. Ik probeer het voorlopig bij de ouwe vertrouwde én afbreekbare groene zeep, soda en azijn te houden.

Een vriendin met een orthomoleculaire achtergrond zegt altijd: ‘smeer alleen op je lijf wat je ook kan eten, want alles komt voor een deel in de bloedbaan’. Ik was gewend heerlijk geparfumeerde bodylotion te gebruiken. Zalig gevoel van luxe. Toch koop ik ‘m niet meer. Pure olijfolie smeer ik nu. Gewoon een dun laagje na het douchen en het werkt perfect. Ook als aftersun. Ik verwachtte een vette film en kleding vol vetvlekken, maar nee hoor. Ik ben mooi van mijn droge huid af.

Flessen vol chemisch spul heb ik gekocht om mijn pluizige krullen te bedwingen. Het enige wat ik ervan kreeg was jeuk. Gewoon een klein beetje avocado-olie blijkt de oplossing. Dat grijswordende haar natuurlijk kleuren is nog wel een uitdaging. Grijs staat mij gewoon niet. Ik zie dames die er met het juiste kapsel geweldig mee uitzien. Dat gaat ‘m bij mij niet worden. Vroeger kon ik voor een kleurtje nog wel met henna aan de slag maar dat ziet er echt niet meer uit. Espressokoffie las ik, maar daarvan werd alleen de wasbak bruin.

Iemand nog een goede tip?