Afbeelding
Foto:

Mariahoutse schaakwereld bloeit weer op

Human Interest

Mariahout - De wintertijd is voorbij en dat geldt ook voor het Mariahoutse schaakkampioenschap. Althans voor dit seizoen. Het bordspel heeft na een jarenlange afwezigheid weer een weg gevonden bij Mariahoutse basisschoolkinderen.

“De zoete inval”, zo beschreef supervisor Diek Lukassen de herstart van het schaaktoernooi. Wat in oktober 2022 eerst begon met één leerling, werd later een handjevol kinderen. Lukassen heeft op schaakavonden, die bijna elke donderdagavond zijn van oktober tot begin april, soms wel 25 kinderen begeleid. “Ik begon met het uitleggen van de spelregels, maar op een gegeven moment werd het mij teveel. Momenteel hebben kinderen ook die rol”, zegt Lukassen, die voornamelijk rondloopt als observator en ingrijpt waar dat nodig is. 

Verdwenen glorie
Het is niet vreemd dat Lukassen nauw betrokken is bij de denksport. Hij ontdekte in zijn jeugd het strategische spel en deed eveneens verschillende keren mee aan het toernooi. Wanneer precies, weet Lukassen niet meer, maar het is zeker ruim 35 jaar geleden. Hans van den Heuvel en Jan Bijnen waren de initiatiefnemers voor een kampioenschap, dat uiteindelijk uitgroeide tot een scholencompetitie. 

Toch nam de animo in latere jaren af en werd er zelfs besloten om het schaken te laten verdwijnen. Het duurde twintig jaar voordat Lukassen in het kader van het project rondom Laarbeekse huiskamers besloot om het schaken eind 2021 een nieuwe kans te geven. 

Finaleronde
Donderdag 6 april staat in het teken van de lokale finale van het seizoen 2022/2023. Tijdens de eindronde spreekt deelnemer én halve finalist Sam Vermeulen over haar schaakervaringen. “In minder dan een jaar tijd leerde ik ontzettend veel en was het altijd spannend om te spelen. Ik had vooraf alleen damervaring, maar nu lukt het zelfs om mijn vrienden het spel te leren”, vertelt de jonge schaakster.

Na een lange finaleronde weet Teus van Vroenhoven zijn tegenstander schaakmat te zetten. Als winnaar ontvangt hij een oorkonde en winnaarstrofee in de vorm van een wisselbeker. Hans van den Heuvel, die tijdens het finalespel aandachtig elke schaakmillimeter analyseert, reikt de bokaal uit. Na de prijsuitreiking spreekt de Mariahoutse schaakcoryfee over de renaissance van de sport. “Het is mooi om te zien dat de jeugd weer fanatiek schaakt. Schaken is goed voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Het is net als wiskunde; je leert anders na te denken. In ieder geval beter dan op een scherm zoals bij Chess.com”, aldus Van den Heuvel. 

Doorstart?
Lukassen hoopt dat schaken populariteit wint op Laarbeeks terrein. “Het zou mooi zijn als er weer een scholentoernooi komt, net als vroeger.” Dat plan krijgt misschien een vervolg. Lukassen: “Nu het mooier weer wordt, voetballen de kinderen en stopt het schaken voor even. Het nieuwe schaakseizoen keert weer terug in oktober 2023.”

Afbeelding