De Algemene Leden Vergadering van Badminton Club Lieshout was deze keer heel goed bezet; iedereen wilde graag mee instemmen met de nieuwe statuten.
De Algemene Leden Vergadering van Badminton Club Lieshout was deze keer heel goed bezet; iedereen wilde graag mee instemmen met de nieuwe statuten.

Badminton Club Lieshout weer helemaal bij de tijd

Sport Sport

Lieshout - Met de officiële unanieme goedkeuring van de nieuwe statuten is Badminton Club Lieshout weer helemaal bij de tijd. Na een uitgebreide voorbereiding en twee Algemene Leden Vergaderingen zijn de nieuwe statuten én het huishoudelijk reglement officieel én volledig goedgekeurd. Dankzij de zorgvuldige voorbereiding van Tim van Bommel en Ria Donkers en de oplettendheid van diverse leden was iedereen het uiteindelijk ‘roerend eens’ met deze nieuwe verenigingsbasis.

Aanleiding
De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen die per 1 juli 2021 in werking is getreden was de oorspronkelijke aanleiding om de statuten en het huishoudelijke reglement eens goed tegen het daglicht te houden. Ook de corona-pandemie was een aanleiding om e.e.a. eens te herzien. Zo stond er in de statuten niets over digitaal vergaderen of stemmen via internet. Logisch; ten tijde van de oprichting bestonden deze digitale oplossingen immers nog niet, terwijl ze nu goed ingeburgerd en algemeen aanvaard zijn. Middels de nieuwe statuten zou een Algemene Leden Vergadering nu bijvoorbeeld ook digitaal kunnen: iets dat volgens de oude statuten niet zou kunnen terwijl Corona heeft aangetoond dat dat soms ook noodzakelijk is.

Veel stappen
Tim van Bommel en Ria Donkers hebben veel tijd besteed aan het herschrijven van de statuten. Met een basis vanuit Badminton Nederland -die hiervoor een blauwdruk beschikbaar heeft gesteld- en daarnaast de oude statuten (uit 1972) gingen zij aan de slag. Ieder artikel is gewogen en tegen de dagelijkse gang van zaken bij aan gehouden. Nadat de teksten zijn herschreven zijn deze in enkele bestuursvergaderingen in detail nog eens afgestemd. Daarna zijn ze afgestemd met een notaris, die ze weer aan het wettelijke kader heeft getoetst en formeel heeft vastgelegd. Als laatste -en eigenlijk belangrijkste- stap moesten de leden van Badminton Club Lieshout met deze vervangende statuten instemmen. Omdat hier wettelijke kaders voor zijn met betrekking tot opkomst (minimaal 2/3 van alle leden) en stemmingspercentage (minimaal 2/3 moet voorstemmen) moest de vereniging hier twee zittingen voor organiseren. Tijdens die twee zittingen werden de voorstellen overigens unaniem goedgekeurd en -terecht- voorzien van een dankbaar applaus voor Tim en Ria.

Weer bij de tijd
Badminton Club Lieshout is -door goedkeuring van deze statuten- nu (óók juridisch) weer helemaal bij de tijd. Gelukkig kunnen de leden zich nu weer maximaal op hetgeen gaan richten waarvoor ze lid zijn geworden: badmintonnen!