Afbeelding
Foto:

Nieuw leven

Een klein wit gevlekt reekalfje, zo eindeloos mooi. Onzichtbaar haast, neergelegd in het hoge groene gras. Het ligt er onbeweeglijk en geurloos. Helemaal alleen zoals het lijkt. De geit is echter altijd in de buurt. Iedere twee uur roept ze met een piepje naar het kalfje dat ze eraan komt om te zogen. Vijanden als de vos, marter en zwijn kunnen het niet ruiken en er daardoor rakelings langs aflopen.

In de kern van het leefgebied zal het kalf de eerste twee weken in de dekking liggen, vlakbij haar geboorteplaats. Na drie tot vier weken herkent het kalf zijn eigen moeder en de moeder herkent haar kalf. Vervolgens volgt het kalf haar. Reekalfjes worden van het vroege voorjaar tot aan de zomer geboren. Het is van groot belang dat de onwetende mens, die denkt dat het kalfje verlaten is, het niet aanraakt. Kalfjes dragen dan een mensengeur en de geit kan het kalf verstoten. Een kalfje met geur is ten dode opgeschreven en een prooi voor roofdieren.

Houd deze periode de hond aangelijnd. Reeën zien honden als een gevaar. Ze vluchten uit hun gebied als er een hond losloopt. Zo zal het kalf achterblijven en van de honger omkomen. Als je deze kennis hebt, kun je er naar handelen. Ze kunnen we blijven genieten van de mooie ontmoetingen met het ree.

Door mijn kennis en verwondering over de natuur te delen, wil ik graag de schoonheid en rijkdom laten zien.
Judith van Schijndel