Afbeelding
Foto:

Beek en Donkenaren in tv-programma's Million Dollar Island en Special Forces

Avonturen om nooit te vergeten

Tekst: Remco Spierings

Laarbeek - Million Dollar Island en Special Forces; twee totaal verschillende tv-programma's die toch een link met elkaar hebben. Althans, voor Laarbeek dan. De 23-jarige Denzel Hajema, die eerder meedeed met het programma 'Are You The One' op MTV, is een van de kandidaten voor het nieuwe seizoen 'Special Forces' en de 27-jarige Indy Kluijtmans is dit seizoen één van de 100 deelnemers van 'Million Dollar Island'. Beide programma's zijn vanaf 16 april te zien op tv.

Bij Million Dollar Island worden honderd deelnemers gedropt op een tropisch eiland in de Filipijnen. Om hun pols dragen ze allemaal een polsbandje met een waarde van 10.000 euro. Door opdrachten te winnen of door bandjes van afvallers te ontvangen moeten de deelnemers proberen om zoveel mogelijk bandjes te krijgen. In de finale krijg je de kans om je polsbandjes te verzilveren, maar als je eerder in het spel je eigen polsbandje(s) verliest, moet je vroegtijdig naar huis. Tussen de vijftig Nederlanders en vijftig Vlamingen doet ook de Beek en Donkse Indy Kluijtmans mee. "Ik wilde ervaren hoe het zou zijn om terug te gaan naar het primitieve", vertelt Indy. "Ik was benieuwd wie ik zou zijn als alles ontnomen wordt. Wat zijn de lessen die ik daaruit kan halen? Geen voedsel, geen dak boven je hoofd, geen veiligheid vanuit het thuisfront, volledige overgave in het onbekende. Ik ben niet zo bang aangelegd, competitief en altijd klaar voor avontuur, dus ik had enorm veel zin om dit te gaan ontdekken."

Ter voorbereiding op het programma heeft Indy deelgenomen aan een survival cursus. "Daar heb ik onder andere geleerd om vuur te maken, vis te fileren, en om een kamp te bouwen. Sporten deed ik al veel en qua voeding at ik gezond. Wel heb ik geprobeerd om af te bouwen in suikers, zodat de klap minder groot zou zijn op het eiland. Dat is overigens niet gelukt want de afscheidsdinertjes voordat ik vertrok waren iets te gezellig", vervolgt Indy lachend, op wie het avontuur indruk heeft gemaakt. "Ik voel me een gezegend mens dat ik dit heb mogen ervaren. Je leert op andere manieren reflecteren en waarderen. Daardoor krijg je meer oog voor detail en de kleine dingen die écht belangrijk zijn. De natuur is in mijn ogen een magische speeltuin waar we vaak ver van losgekoppeld lijken te zijn, maar het kan ons zoveel brengen. Ook wordt er natuurlijk een spel gespeeld waarbij geld een grote rol speelt. Iedereen reageert daar anders op, maar ik heb hele bijzondere mensen leren kennen, waarvan ik er een aantal in mijn hart heb gesloten."

Voor Indy was het niet alleen fysiek zwaar, maar ook mentaal een uitdaging. "Ik heb zeker mijn momenten gehad dat ik behoefte had aan geborgenheid en veiligheid. Momenten dat ik graag even met iemand wilde bellen van mijn thuisfront. Dat kon natuurlijk niet, maar ik wist dat ze thuis op mij vertrouwden. Verder had ik verwacht dat ik veel moeite zou hebben met het weinig eten, maar het is toch een mentale knop die ik om kon zetten. Wel hunkerde ik enorm naar karamel zeezout pepernoten."

Special Forces
In het programma Special Forces wordt niet genoten op een tropisch eiland, maar worden veertien rekruten in Bulgarije gedwongen om hun grenzen mijlenver te verleggen en de zwaarste militaire training van Nederland te ondergaan. De Beek en Donkse Denzel Hajema is één van de kandidaten en hij wilde zichzelf uitdagen om te zien hoe ver hij kon gaan. "Het stond al langere tijd op mijn lijstje om aan zo'n programma mee te doen. Ik wilde mezelf tegenkomen, kijken hoe ver ik zou komen."

Het programma vraagt zowel fysiek als mentaal erg veel. Je verlaat het programma als de leiding (oud-Special Forces Operators) vindt dat je het niet meer aankan of als je de zin 'Ik geef op' zegt. "Het was écht lood en loodzwaar. Je slaapt en eet veel minder en doet hartstikke veel. De dagen daar waren de langste 24-uren die ik ooit had meegemaakt. Ter voorbereiding heb ik fysieke 'kapotgaan-lessen' en bokslessen genomen bij een personal coach. Maar dit avontuur ging nog wel een paar stappen verder."

Voor Denzel was het een avontuur om nooit te vergeten. "Het is niet normaal wat je daar allemaal meemaakt. Ik kan wel zeggen dat dit het meest bijzondere avontuur is dat ik ooit heb meegemaakt. Ik heb er super veel van geleerd en ben veranderd sinds ik terug ben in Nederland. Anders dan bij 'Are You The One' heb ik ook vrienden voor het leven gemaakt. Je hebt elkaar écht nodig en ziet van elkaar de dieptepunten. Je leert elkaar direct heel erg goed kennen."

Nieuwsgierig?
Aankomende zondag 16 april zijn de eerste afleveringen te zien op SBS 6 en Videoland. "Ik ben super nieuwsgierig naar de afleveringen, maar ik heb ook gezonde zenuwen. Er is in ieder geval genoeg gebeurt op het eiland waarvan ik zeker weet dat het een beleving is om naar te kijken!", vertelt Indy. Daar sluit Denzel zich bij aan. "Ik ben heel benieuwd hoe het eruit gaat zien. Het is spannend, maar zeker waard om te kijken."

Afbeelding