Afbeelding

Stralende koppies tijdens eerste stapjes op podium

Kinderen & Tieners

Mariahout - Het Buurthuis in Mariahout stond afgelopen weekend bol van creatief jong talent. Maandenlang tekenen, schilderen of toneelspelen werd zaterdag en zondag afgesloten. In de lobby stonden kleurrijke kunstwerken tentoongesteld en kinderen die de cursus toneelspelen volgden vertoonden hun vaardigheden op het podium in de grote zaal.

Enthousiast lopen bezoekers langs kleurrijke schilderijen. Ze kunnen niet wachten om de verrichtingen van een nieuwe lading acteurs en actrices te zien. Terwijl de zaal zich langzaam vult met belangstellenden, lopen achter de schermen de zenuwen op. Tijdens de voorstelling ‘Peter, De Chinese nachtegaal, Het lelijke jonge eendje en de wolf’ is hier weinig van te merken. Onbevangen en met veel spelplezier spelen kinderen van groep drie tot groep acht van de basisschool het bewerkte sprookje met muziek van Prokofjev. Regisseur Andre de Jong mag trots zijn.

Jong talent uit Laarbeek en omgeving
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat geldt ook voor creatief bezig zijn. Voor de tekenaars en schilders stond dit jaar het menselijk lichaam centraal en onder leiding van Helmie Segboer hebben jonge kunstenaars gekeken naar bestaande kunst, maar toonden ze ook hun eigen creativiteit. Het levert een gevarieerd beeld van kleurrijke stukken die de hele ruimte doen opfleuren. Naast de tentoonstelling vindt er ook een toneelvoorstelling plaats. Voor een aantal kinderen is het de eerste keer op een groot podium. Vanaf het eerste spelmoment stelen jonge acteurs je hart. Al is het optreden niet helemaal vlekkeloos, spontaniteit en spelplezier doen je smelten en er is bewondering voor het lef om voor een volle zaal te acteren. In het prachtige decor met een schilderachtig huisje en een enorm grote boom transformeren de kinderen in hun rol en tonen ze wat ze afgelopen periode geleerd hebben. Het zorgt voor vertederende en mooie momenten.

Hobby voor het leven?
“In iedere juniorgroep acteurs zitten wel kinderen die doorgaan”, aldus een groepje oud-cursisten, duidelijk genietend van hun opvolgers. “Je ziet nu al welke kinderen talent en passie hebben.” Een opmerking die klopt, want deze jonge enthousiaste spelers staan misschien over een paar jaar wel ergens anders op een podium. Misschien tussen de schuifdeuren, op een dorpspodium of misschien zit er wel meer in. Zo geldt het ook voor schildertalenten. Misschien schuilt hier en daar een Rembrandt in de dop, maar net als bij toneelspelen is plezier en je creatief uitdrukken belangrijk. Na het afschminken, afbreken van decor en het opbergen van kunstwerken blijft hopelijk het enthousiasme om creatief bezig te zijn een leven lang aanwezig.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding