Afbeelding
Foto:

Raadsvisitatie Dorpsplatform Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Eens in de vier jaar komt de gemeenteraad met B&W op bezoek in een van de kernen te Laarbeek. Dit jaar was het de beurt aan Aarle-Rixtel. 

Het Dorpsplatform had een afwisselend programma samengesteld. Om 18.00 uur werd iedereen verwelkomd in vergadercentrum De Couwenbergh. De voorzitter sprak een woord van welkom uit en gaf toelichting op het programma. Daarna ging zij in op ontwikkelingen in de samenleving en benoemde de zorgen en knelpunten van het Dorpsplatform hierbij. Een belangrijke zorg is de vergrijzing en de consequenties hiervan voor het dorp in zijn algemeenheid. Met name pleitte zij voor de totstandkoming van starterswoningen om zo de jeugd voor het dorp te kunnen behouden. Jeugd, die hard nodig is om de levendigheid van het dorp te kunnen behouden.

Hierna werd een korte wandeling gemaakt naar de twee basisscholen, kinderopvang en de peuterspeelzaal en omgeving om de verkeersproblematiek aldaar onder de aandacht te brengen en de door het Dorpsplatform bedachte mogelijke oplossingen hiervoor. Echter, vooraleer hiermee begonnen kan worden moeten de bouwwerkzaamheden op de Heindertweg zijn afgerond. Wel zou er een begin gemaakt kunnen worden met een aanpak van de Schoolstraat.

Dokter Bunthof, een van de plaatselijke huisartsen, ging o.a. uitgebreid in op de gevolgen van het verlenen van een vergunning voor wéér een zorgbedrijf. Maar ook de toenemende dubbele (minder jongeren en meer 80- en 90ers) vergrijzing en de consequenties hiervan voor zowel huisartsen als wijkverpleging zijn bronnen van grote zorg. In 2030 zal ongeveer 25% van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar om nadien nog verder op te lopen tot 28% in 2040. Wie gaat deze mensen zorg geven indien nodig? Het aantal huisartsen neemt af, evenals het aantal wijkverpleegkundigen en verzorgenden. Een echte oplossing had ook zij niet, maar zij wilde het wel graag delen met de raad en wethouders.

Als tweede gastsprekers waren Veronic van Rooij en Leo Lucassen van de beweging ‘Gemeenschapskracht’ uitgenodigd. Zij kwamen vertellen hoe belangrijk het kan zijn om inwoners mee te nemen in het zorgen voor elkaar, in individueel of in verenigingsverband. Middels een diapresentatie gaven zijn om beurten een toelichting op hun aanpak om aandacht voor dit probleem te vragen. Maar ook de rol die iedereen kan nemen in hun eigen buurt, straat en omgeving. In dit kader sluit het initiatief van ‘Buurten met Buurten’ en nu omgedoopt tot ‘Praten met Straten’, dat door het Dorpsplatform enkele jaren geleden al werd gestart heel goed aan bij dit initiatief. In deze zin zal samenwerken nadrukkelijk nagestreefd gaan worden in de nabije toekomst.

Na afloop gaven diverse raadsleden aan het een leerzame en bijzondere avond gevonden te hebben. Onder het genot van een drankje werden de discussies over verschillende zaken nog even voortgezet en stopte het napraten over deze avond om ongeveer 22.30 uur.