Van links naar rechts: Joyce, Ramon (voorzitter CPO), burgemeester Frank van der Meijden, Tom, Roan.
Van links naar rechts: Joyce, Ramon (voorzitter CPO), burgemeester Frank van der Meijden, Tom, Roan.

Jongeren aan de slag met CPO in Mariahout

Bouwen & Wonen

Mariahout - Ze komen allemaal uit Laarbeek, maar grotendeels uit Mariahout. De toekomstige bewoners van CPO-project de Hoge Suute ondertekenden deze week een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente. Hiermee is een volgende stap gezet in de realisatie van tien woningen in nieuwbouwwijk de Hoge Suute in Mariahout.

In totaal moeten er in dat deel nog 38 woningen gebouwd worden. Acht sociale huurwoningen via Wocom. Deze tien CPO-woningen en dan nog een twintigtal andere woningen. De gemeente bekijkt nog hoe deze ingevuld gaan worden. 

Met de ondertekening van de overeenkomst kunnen de deelnemers aan het CPO-project gaan starten met de bouw van hun woningen. Bij zo’n project hebben de huiseigenaren gezamenlijk zeggenschap over de realisatie van de woningen. De groep bestaat uit vijf huishoudens uit Mariahout, twee uit Beek en Donk, twee uit Aarle-Rixtel en een uit Lieshout die samen het initiatief hebben genomen om een woningbouwplan te maken in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Deze groep koopt een perceel bouwgrond van de gemeente Laarbeek in D’n Hoge Suute in Mariahout. Het gaat om zes rijwoningen en vier twee onder een kapwoningen. Het plan past binnen het bestemmingsplan, dus de verwachting is dat er in oktober 2023 gestart kan worden met de voorbereidende werkzaamheden.

Wethouder Ron van den Berkmortel: “Een mooi initiatief. Goed om te zien dat jeugd uit Laarbeek samen optrekt om in de eigen gemeente te blijven wonen in een gezamenlijk woningbouwplan.” Het project kent een korte doorlooptijd; in september 2021 was er tijdens een bewonersavond in Mariahout een eerste contact, waarbij enkele initiatiefnemers informeerden naar een mogelijkheid voor starterswoningen. Begin 2022 werd de CPO-vereniging opgericht en met de ondertekening van de overeenkomst is de betreffende bouwgrond voor hen gereserveerd. Nu kunnen de leden van de CPO verder met hun bouwaanvraag.