Afbeelding
Foto:

‘Vrijwilligers zorgen dat iedereen mee kan blijven doen’

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - Wat is er mooier dan de dag met een stuk taart te beginnen? Het gebak van wethouder Monika Slaets werd zondag op verschillende plekken in Laarbeek met open armen ontvangen. Diverse workshops werden georganiseerd om alle Laarbeekse vrijwilligers te danken voor hun inzet voor de samenleving.

Judith Klomp uit Lieshout had zich aangemeld voor het suppen, het op een surfbord paddelen op het water. Zij helpt jaarlijks mee bij de kindervakantieweek in Lieshout en zet zich ook in voor het sinterklaascomité. “Het is gewoon leuk om kinderen een mooie week te bezorgen en te zien dat ze plezier hebben.” Na het gebak van wethouder Slaets kiest Judith het ruime water rondom kasteel Eyckenlust.

3600 vrijwilligers
Het is de eerste keer dat de gemeente op deze wijze vrijwilligers in het zonnetje zet. Voorheen deed Laarbeek dit middels een avond waarop vrijwiligers bedankt werden en de vrijwilliger van het jaar werd gekozen. Dit jaar wordt het vrijwilligerscompliment anders aangepakt. “In plaats van een groep eruit te pakken willen we álle vrijwiligers bedanken. Laarbeek telt zo’n 250 verenigingen, stichtingen en comités, die samen zorgen voor de leefbaarheid in onze dorpen. Elke vereniging kon vrijwilligers aanmelden en dit zijn er 3600 geworden! Ik ben positief verrast door dit enorme aantal.”

Die 3600 vrijwilligers kregen in december een kleine attentie en daarnaast konden zij zich aanmelden voor een van de workshops van afgelopen zondag. Naast het suppen kon er onder meer ook gekozen worden voor padellen, acrygieten en was er een IVN-wandeling.

Handen laten wapperen
Bonnie Scheeps-Aben had zich aangemeld voor het padellen. “Ik zit in de jeugdcommissie van de tennisvereniging en ook die bij de carnavalsvereniging. Daarnaast help ik ook mee bij de kindervakantieweek. Ik heb drie kinderen en vind het leuk als zij zich in het verenigingsleven kunnen begeven, maar daar heb je wel vrijwilligers voor nodig. Daarom ben ik vrijwilliger geworden om voor de jeugd mijn handen te laten wapperen.”

Welverdiend schouderklopje
En zo waren zondag vele vrijwilligers op pad. Ditmaal niet om zichzelf in te zetten voor anderen, maar om zelf een leuke middag te beleven. “Als we al onze vrijwilligers niet hadden, dan zou Laarbeek er heel anders uit zien”, geeft wethouder Monika Slaets aan. “Vrijwilligers hebben we meer dan ooit nodig. We willen iedereen die zich op wat voor manier dan ook inzet voor de gemeenschap dat welverdiende schouderklopje geven. Doordat zij zich inzetten voor onze samenleving blijft het voor iedereen mogelijk om mee te blijven doen.”