Afbeelding

Column Marie-Christine: Verstopt

Algemeen Column

Vanaf de eerste zonnestralen probeer ik de welriekende woekerende lelietjes-van-dalen in mijn voortuin de grond uit te kijken. Hopelijk verstikken ze de rawazzie of, op z’n Nederlands, de puinhoop van allerlei onkruid dat mijn vaste planten lijkt te verdrijven. “Tijd om in de tuin te werken!”, lacht mijn aardige overbuurman en ondanks de grote dosis humor voel ik de opmerking binnenkomen en heb ik de neiging om me te verstoppen. Net als de keer dat ik op mijn billen middenin mijn prachtig bloeiende azalea belandde, waarmee ik op dat moment de enige mooie, bloeiende plant in mijn tuin vermoordde. Verstoppen, een term die behoorlijk bij mijn tuin past, want smoesje of niet, onder de grond zit een behoorlijk probleem verstopt.

Al bij het kopen van het huis gaven de vorige eigenaars aan dat het met de afvoer van ons stulpje wat minder gesteld was. Na diverse verbouwingen hebben we het grootste gedeelte van die problemen opgelost, maar de afvoer vanuit de keuken, die door de kruiden- en voortuin loopt, moet eigenlijk jaarlijks ontstopt worden.

Starend naar zijn onsmakelijk bouwvakkersdecolleté maakt de opmerking van een solderende loodgieter ook wat los. “Uw lekkage is weg, maar verderop in het riool zit het niet goed mevrouwtje”, zegt hij, terwijl hij op z’n kop in mijn keukenkastje hangt. Het is weer zover! Toen ik achttien jaar geleden in het kraambed lag, schoven ontstoppers de eerste keer hun slangen mijn riool binnen. Een ‘welriekende’, vruchtbare laag rioolwater deed mijn terras wekenlang geuren en toen we eindelijk ons kraambezoek op het terras durfden uit te nodigen vroegen die zich af welke exotische planten uit alle kieren en gaten groeiden. Tja, weggespoelde tomaten- en paprikapitjes doen het erg goed op vaatwasvet met zeep en onder de overkapping heb je geen broeikasje nodig.

Gelukkig heeft de hedendaagse ontstopper een camera en al gauw werd ons probleem gespot. Geen wortels in de afvoer, maar gewoon een omhooglopende riolering. Daar moet grover materieel aan te pas komen. We moeten de afvoer vervangen. Aangezien rioolluchten en kapotgetrapte vaste planten in mijn geheugen gegrift staan heb ik weinig motivatie om de voortuin te kuisen. Dus kijk ik mijn woekerende lelietjes-van-dalen de grond uit en hoop dat de luchten die komende periode uit mijn tuin opstijgen welriekend zijn.