Afbeelding

Vogelwerkgroep de Ortolaan doet onderhoud aan oeverzwaluwwand

Dier & Natuur

Laarbeek - Een van de projecten van IVN vogelwerkgroep de Ortolaan is het onderhoud van de oeverzwaluwwand aan de Stater in Lieshout. Deze wand is hier enkele jaren geleden in samenwerking met Bavaria geplaatst. Een geschikte locatie: open terrein en in de buurt van water waar veel insecten rondvliegen. Op 25 maart gingen Antoon Sips en René Rooijakkers aan de slag om de wand klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

De oeverzwaluw overwintert in de Sahel-regio. De eerste vogels verschijnen eind maart in Nederland, maar de grootste aantallen keren begin april terug. Oeverzwaluwen komen voor in gebieden met open wateren en rivieren. Op hun menu staan vooral boven water vliegende insecten, die in volle vlucht en laag boven het water worden gevangen. Ze broeden in kolonieverband in zelf gegraven gangen, soms tot wel 120 cm diep, in steile wanden, zoals natuurlijke oevers, afgravingen en zanddepots. Vanaf eind mei worden 4-5 eieren gelegd. De jongen zitten 20-24 dagen op het nest voordat ze uitvliegen. Begin herfst gaan ze terug naar Afrika.

Omdat de broedgebieden van nature vaak veranderen, verdwijnen geschikte oeverwallen. Met de aanleg van oeverzwaluwwanden proberen vogelbeschermers de broedgelegenheid voor de zwaluwen te vergroten. Het broedgebied moet wel aan voorwaarden voldoen: er moet een kale zandige steilwand zijn, liefst voorzien van leemhoudende, gele grond waarin de nestholten gegraven kunnen worden en er moeten flink veel insecten rondvliegen. Vaak zwermen oeverzwaluwen in groepen enkele dagen boven een potentiële kolonieplaats voordat deze bezet wordt. 

Van de 35 nestopeningen werden er vorig jaar 25 bezet. Jaarlijks dienen de nestgaten die bewoond zijn geweest, opnieuw te worden gevuld met een vers mengsel van zand en leem. De oude nestresten worden eerst verwijderd. Ook moet de vegetatie voor de wand weggehaald worden zodat de zwaluwen een vrije aanvliegroute hebben. Je kunt deze oeverzwaluwwand met behulp van een verrekijker van een afstandje goed bekijken. Vanuit de onverharde Wilhelminaweg, parallel aan het kanaal, loop je de zandweg Het Laar in. Vanaf dit zandpad krijg je goed zicht op de achterzijde van de Stater met de waterzuivering.