Einde van landschapverloedering

Einde van landschapverloedering

De gemeente Laarbeek heeft als eerste gemeente in onze regio een einde gemaakt aan de verloedering van het landschap die veroorzaakt werd door reclame uitingen. In het Laarbeekse buitengebied zijn nu alle borden en platen die niet voldoen aan de door de gemeente opgestelde voorschriften, verdwenen. Het is voor de gemeentelijke dienst die daar verantwoordelijk voor is een flinke inspanning geweest om dit voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt en het resultaat mag er zijn, in Laarbeek kun je weer genieten van een mooi buitengebied zonder storende reclame. Jaren lang hebben velen zich geërgerd aan een aantal grote en kleine borden die zonder enig verband te hebben met de bestemming van het terrein waarop ze stonden, het landschap konden verloederen. Dat is in Laarbeek gelukkig voorbij.

We hebben als Stichting Middengebied hierover met de gemeentelijke dienst in de afgelopen tijd zeer constructieve contacten onderhouden en we danken hun daarvoor en feliciteren hun met het bereikte resultaat. Natuurlijk blijven voor de plaatselijke ondernemers nog vele mogelijkheden over om via reclame uitingen, hun producten en diensten aan te prijzen, maar niet meer als die de natuur en het landschap aantasten. Bekend is dat, als er ergens een bord geplaatst wordt en er wordt niet handhavend opgetreden, het meestal niet lang duurt of er komen er nog meer bij en die maken de verloedering compleet. Het volstaat niet om duidelijke voorschriften te maken als er niet handhavend wordt opgetreden. Dat laatste is vaak een moeilijke en tijdrovende zaak voor de gemeentelijke dienst die daarmee belast is, vooral als er nog gesaneerd moet worden. Als eenmaal de zaak in orde gebracht is, komen er meestal nog maar weinig niet toegestane borden bij.

Hoopgevend is het volgende: vooral jongeren hebben die reclame heel gewoon gevonden. 'Dat hoort er toch bij' was hun mening, maar ouderen herinneren zich nog hoe het landschap er uitzag vóór de reclame. De vele artikelen in de media die ons wijzen op onze plicht om zorgvuldig om te gaan met onze omgeving leiden er toe dat het 'gewoon vinden' langzaam aan het veranderen is in 'afkeer' ervan, daar dienen reclamemakers rekening mee te houden. Er komt een tijd dat hun natuur besmeurende reclame averechts gaat werken op hun beoogde doel. In Laarbeek is het gelukt om het landschap haar waarde weer terug te geven, we hopen dat alle gemeenten in onze regio het Laarbeekse voorbeeld zullen volgen.

Jean Daniels,
Stichting Middengebied,