Maar liefst 10 koninklijke onderscheidingen werden er uitgereikt tijdens de lintjesregen in Laarbeek
Maar liefst 10 koninklijke onderscheidingen werden er uitgereikt tijdens de lintjesregen in Laarbeek Foto: Joost Duppen

Tien koninklijke onderscheidingen in Laarbeek

Algemeen Foto en Video

Laarbeek - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen op woensdag 26 april 2023, ontvingen tien inwoners van Laarbeek een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Frank van der Meijden reikte de onderscheidingen uit namens de koning.

Negen inwoners werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eén inwoner uit Lieshout werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De jongste gedecoreerde is 59 jaar en de oudste 83 jaar. Het feestelijke gezelschap bestaat uit twee dames en acht heren. Eén gedecoreerde komt uit Mariahout; twee uit Aarle-Rixtel; drie uit Beek en Donk en maar liefst vier uit Lieshout. De onderscheidingen werden uitgereikt bij de gedecoreerden thuis of op een voor hen speciale locatie, in het bijzijn van familie en andere direct betrokkenen. Allen hebben zich gedurende lange tijd bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.


Piet van Doren (Aarle-Rixtel)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Piet van Doren - Foto: Joost Duppen

Piet van Doren was woensdagochtend de eerste die een koninklijke onderscheiding mocht ontvangen. Piet zet zich al ruim 40 jaar in voor de samenleving van Aarle-Rixtel. Van 1981 tot 2005 heeft hij veel betekend voor het carnaval in Ganzegat. Hij was er enkele jaren bestuurslid, maar zette zich ook in met het bedenken en bouwen van de prinsenwagen en het podium van de Ganzekwekavonden. 

Sinds 1998 is Piet vrijwilliger van de Parochie Zalige pater Eustachius van Lieshout. Ook daar levert hij een belangrijke bijdrage door zijn technische kennis en kunde. Zo bouwt hij ieder jaar de kerststal op in de kerk van Aarle-Rixtel.

Bij de KBO Aarle-Rixtel verricht hij sinds 1999 allerlei klusjes en regelt hij samen met zijn vrouw de verspreiding van het KBO-blad (meer dan 600 leden). Bij Biljartvereniging De Witte Poort is Piet 22 jaar penningmeester geweest. 

Ten slotte is hij ook nog actief in de wijk waar hij woont. Hij zorgt voor de straatversiering, maait het gras op het pleintje en onderhoudt de jeu-de-boules baan. En samen met anderen legde hij een grote groente- en bloementuin aan voor mensen met een beperking. 


Theo Schepers (Aarle-Rixtel)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Theo Schepers - Foto: Joost Duppen

Al 33 jaar lang is de inzet van Theo Schepers voor de Stichting Organisatie Carnaval Ganzegat enorm groot. Sinds 1998 is Theo de ‘hoffotograaf’, maar hij is ook in vele commissies actief geweest. Hij was lid van de redactiecommissie van de Ganzegatter, het jaarlijkse blad van de carnavalsvereniging, lid van de dweilcommissie, optochtcommissie, commissie website, jeugdcommissie en kluscommissie. 

Ook voor de Stichting Dorpsfeesten Aarle-Rixtel is Theo een belangrijke vrijwilliger. Al 25 jaar fotografeert hij alle activiteiten en heeft hij de regie over de puntentellingen, waarvoor hij zelf software heeft ontwikkeld. 

Van 2000 tot het opheffen in 2017 zorgde Theo voor de vormgeving en eindredactie van het Gemeenschapsblad in Aarle-Rixtel. Hij werkte onder een grote tijdsdruk om iedere twee weken weer een nieuw boekje gereed te hebben. Dat was bij Theo in goede handen. 

In 2017 is Theo toegetreden tot het bestuur van het Oranje Comité in Aarle-Rixtel. Hij verzorgt de PR en communicatie en verricht allerlei hand- en spandiensten.


Willy van de Laak (Beek en Donk)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Willy van de Laak - Foto: Joost Duppen

Mevrouw Willy van de Laak heeft zich in de afgelopen 40 jaar onafgebroken ingezet, vooral als vrijwilligster voor hulpbehoevende ouderen en dementerenden in Beek en Donk. In 1981 is ze begonnen als vrijwilliger in ‘het winkeltje’ van De Regt in Beek en Donk. Toen het winkeltje in 1995 moest sluiten, werd ze activiteitenbegeleidster op ‘De Karrekiet’ en daarna gastvrijheidsmedewerkster in het kleinschalig wonen van De Zorgboog. Ze ging driemaal een week mee als vrijwilliger op de Zorgboogboot.

Ze heeft veel mensenkennis en doet haar vrijwilligerswerk met grote loyaliteit en betrokkenheid. Hierdoor bouwt ze een goede band op met de bewoners en het personeel van de zorginstelling.

Ze was ook 10 jaar vrijwilliger bij de Wereldwinkel in Beek en Donk.

Sinds 1980 is ze al collectant. Eerst voor de KWF en de Nierstichting en de laatste jaren voor de gezamenlijke collecteweek. 

In haar werkzame leven zat ze in de ondernemingsraad van Franciscushof, waar ze, deels als vrijwilliger, een bijdrage leverde aan diverse organisatieveranderingen.


Leo van der Aa (Beek en Donk)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Leo van der Aa - Foto: Joost Duppen

Het Huis voor de Pelgrim is een stichting die bedevaartreizen naar Lourdes organiseert. Sinds 2007 gaat Leo van der Aa uit Beek en Donk tweemaal per jaar mee op deze reizen. Een week lang is hij dan dag en nacht in touw om alles te regelen voor de pelgrims of om de komst van pelgrims te ondersteunen. Het is zowel fysiek als mentaal zwaar werk, maar Leo haalt er veel voldoening uit en wordt zeer gewaardeerd voor zijn inzet. 

Sinds 2019 is Leo chauffeur bij de stichting Wensambulance. Hij staat altijd klaar om voor terminaal zieke mensen een laatste wens in vervulling te laten gaan. Maar hij geeft ook lezingen en presentaties aan mogelijke sponsoren.

Daarnaast is Leo al sinds 1982 EHBO-er. Hij zet zich in bij EHBO-lessen op basisscholen en is een aantal keer per jaar vrijwilliger bij evenementen in de gemeente. 

Voor de jeugd in Beek en Donk heeft Leo zich vele jaren ingezet tijdens het carnavalsseizoen en in het bestuur van het Roefelcomité. Daarvan was hij ook een aantal jaren voorzitter. 


Jan van den Bogaard (Beek en Donk)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Jan van den Bogaard - Foto: Joost Duppen

Jan van den Bogaard zet zich al sinds 1975 in voor de gemeenschap. Hij was medeoprichter en voorzitter van voetbalvereniging FC van de Burgt van 1975-2005. Ook ondersteunt hij diverse mensen. Zo verricht hij al vele jaren hand- en spandiensten voor een kennis en voor twee hoogbejaarde buurtbewoonsters. Hij maakt sinds 2018 wekelijks een rolstoelwandeling met hulpbehoevende inwoners van De Regt. Ook ondersteunt hij al jaren een vluchtelingengezin uit Soedan.

Hij heeft zich enorm ingezet voor veteranen op diverse manieren. Hij was bestuurslid en secretaris van Vereniging de Laarbeekse Veteranen van 1996-2016. Hij is tot op heden betrokken bij de organisatie van activiteiten en zorgt voor een ondersteunend praatje voor leden die ziek zijn of voor nabestaanden van overleden leden.

Ook was hij een van de medeoprichters van de Stichting Veteranen Brabant Zuid-Oost in 2002, is hij vrijwilliger bij de Stichting Herdenking Gesneuvelde Stoottroepers en medeoprichter en secretaris van de Vereniging 41e Nieuw Guinea Bataljon Stoottroepen 1962. Jan neemt gemakkelijk initiatief en is een goede organisator die zelf de handen uit de mouwen steekt.


Peter van Vlerken (Lieshout)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Peter van Vlerken - Foto: Joost Duppen

Peter van Vlerken startte als vrijwillige brandweerman in 1982. Later werd dit een betaalde functie, maar sinds 2008 zet hij zich bij de brandweer onbetaald in voor de jeugdbrandweer. Ook zet hij zich als vrijwilliger in voor het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité. 

Daarnaast was hij van 1990 tot 2006 bestuurslid van carnavalsvereniging De Raopers. Zes jaar was hij secretaris en daarna zes jaar voorzitter. Ook zette hij zich in voor de jeugdcommissie, de organisatie van de kletsavonden en organiseerde hij het verbroederingsfeest van vier carnavalsverenigingen.

Hij verzorgt al sinds 1991 jaarlijks het licht en geluid bij de concerten van harmonie St. Caecilia en adviseert hen over de brandveiligheid. Het regelen van licht en geluid en het geven van advies over veiligheid is ook al sinds 2012 zijn taak bij Stichting Oktoberfest Aarle-Rixtel. Peter zet zijn ruime technische kennis en ervaring graag in en je kunt altijd een beroep op hem doen.


Joop van den Baar (Lieshout)
Lid in de orde van Oranje-Nassau


Joop van den Baar - Foto: Joost Duppen

Joop van den Baar was in de jaren zestig van de vorige eeuw ruim tien jaar actief voor carnavalsvereniging De Raopers. Hij zette zich in voor het bouwen en schilderen van de prinsenwagen. Van 1970 tot 1976 was hij er voorzitter. In diezelfde tijd was hij ook actief als voorzitter van de Supportersclub De Lieshoutse Wielrenners. Hij organiseerde er diverse wielersportevenementen, o.a. voor basisscholen. 

Ook was hij zes jaar bij de vrijwillige brandweer van Lieshout en aansluitend zette hij zich nog zeven jaar in voor het onderhoud van de materialen, wagens en kazerne en ook organiseerde hij oefeningen. 

Sinds 1990 is hij mantelzorger voor zijn jongere broer, die een lichamelijke en verstandelijke beperking heeft. Mede dankzij de zeer intensieve dagelijkse ondersteuning door Joop, kan zijn broer toch zelfstandig wonen.

 Een man met het hart op de juiste plaats. Altijd erg betrokken en actief.


Nelly van Kaathoven-Jonkers (Lieshout)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Nelly van Kaathoven-Jonkers - Foto: Joost Duppen

Nelly van Kaathoven-Jonkers is al sinds 1974 mantelzorger voor haar zus die kampt met gezondheidsproblemen. Zij zet zich wekelijks in voor haar zus. 

Sinds 2007 is Nelly enkele dagdelen per week vrijwilliger bij Franciscushof Lieshout. Zij ondersteunt bij activiteiten, begeleidt de bewoners van en naar hun kamer en helpt bij de catering. In de jaren daarvoor deed ze dit ook al acht jaar als gezelschapsdame bij verzorgingshuis ’t Zonnehof. 

In 2012 was ze een van de drijvende krachten achter de sponsoractie ‘Lopen voor Laurens’, een dorpsgenoot. Ze collecteerde 40 jaar voor diverse goede doelen. Ook richtte ze samen met anderen buurtvereniging Plan West op. Ze organiseerde er jaarlijks diverse activiteiten en was ook tien jaar bestuurslid. Verder bezorgt ze het ledenblad van de KBO.

Haar inzet, die grotendeels onzichtbaar en achter de schermen gebeurt, is met liefde en warme aandacht voor de persoon.


Joop Spek (Lieshout)
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau


Joop Spek - Foto: Joost Duppen

Joop Spek was medeoprichter en voorzitter bij Tennisvereniging De Raam in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. In die periode was hij ook 4 jaar raadslid van de voormalige gemeente Lieshout. In 1994 was hij medeoprichter en voorzitter van Ondernemersvereniging Woonboulevard Breda. In die functie begeleidde hij verschillende fases van grote uitbreidingsprojecten. 

In 1996 werd hij bestuurslid van Woningstichting Lieshout-Mariahout (voorloper van Woningstichting Laarbeek). Hij had er een voortrekkersrol in een fusie.

In 1996 werd hij senior deskundige bij De Geschillencommissie Wonen, een landelijke commissie die bemiddelt bij geschillen tussen ondernemers en particulieren.

Ook was hij 8 jaar lid van de Ledenraad van de Rabobank-afdeling Peel Noord.

Hij richtte de Stichting AED-Alert in Laarbeek (2012) op en was zeven jaar voorzitter. In diezelfde periode was hij voorzitter van de Stichting Centra Management Laarbeek en secretaris van Stichting Ondernemersfonds Laarbeek. Ook was hij medeoprichter en bestuurslid van VVV Laarbeek (voorloper van Stichting Toeristisch Laarbeek). Hij stond aan de basis van de meerjarige subsidieovereenkomst.

In 2019 stopte hij om gezondheidsredenen met diverse activiteiten maar hij bleef tot op de dag van vandaag actief als voorzitter (sinds 2017) van de Keyboard Club Eindhoven. 

Joop is een man die zich altijd zeer intensief en met resultaat in en buiten Laarbeek heeft ingezet. 


Jan Jansen (Mariahout)
Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Jan Jansen - Foto: Joost Duppen

Voor Jan Jansen was de ultieme smoes bedacht. Hij heeft zoals gewoonlijk de uitreikingen in Lieshout gefilmd en kwam nietsvermoedend in Mariahout aan, waar hij toen onverwachts zelf in de spotlights belandde. 

Sinds 2013 is hij cameraman bij Omroep Kontakt (tegenwoordig Omroep Peelrand), waarbij hij de door hem gefilmde items monteert en klaarmaakt voor de uitzending. Allemaal vrijwilligerswerk.

Al sinds 1972 zet hij zich in als hoffotograaf van Mariahout. Dat doet hij voor de parochie en voor het Openluchttheater, sinds 1979 ook voor Carnavalsvereniging de Heikneuters, van 1991-2014 voor de Grottendorfer Blaaskapel en sinds 2012 ook nog voor Zorg om het Dorp Mariahout.
Hij legde bij die verenigingen alles vast op foto en film en verzorgde vaak ook nog PR- activiteiten. Zo richt hij bij Zorg om het Dorp tentoonstellingen in, in de etalage van een leegstaand winkelpand.

Bij Zorg om het Dorp coördineert hij ook nog de roekenploeg die het dorp van januari tot maart vrij moet houden van opdringerige roeken.

De eerste koninklijke onderscheiding van vandaag werd uitgereikt aan Piet van Doren uit Aarle-Rixtel.
De tweede koninklijke onderscheiding werd uitgereikt aan Theo Schepers uit Aarle-Rixtel
Koninklijke onderscheiding voor Willy van de Laak
Koninklijke onderscheiding voor Leo van der Aa
Koninklijke onderscheiding voor Jan van den Bogaard
Koninklijke onderscheiding voor Peter van Vlerken
Koninklijke onderscheiding voor Joop van den Baar
Koninklijke onderscheiding voor Joop Spek
Koninklijke onderscheiding voor Jan Jansen
Koninklijke onderscheiding voor Nelly van Kaathoven-Jonkers