Jacqueline van de Ven & Monika Slaets
Jacqueline van de Ven & Monika Slaets Foto:

Gemeente Laarbeek en LEVgroep al drie jaar een goede match

Algemeen

Laarbeek - Het was drie jaar geleden een kleine aardverschuiving. Het welzijnswerk in Laarbeek ging van Vierbinden naar de LEVgroep. Inmiddels staat het als een huis en blijkt de samenwerking een goede match.

“Wij zorgen ervoor dat inwoners zelfredzaam zijn en prettig kunnen wonen in hun omgeving”, trapt Jacqueline van de Ven af. Zij is manager bij de LEVgroep. “Elke gemeente heeft zijn eigen dynamiek, maar ik kan wel zeggen dat Laarbeek een betrokken gemeente is, ook bij de uitvoering van het welzijnswerk. Er zijn gemeenten die niet investeren in wijken, maar dat gebeurt hier wel.”

Woorden die als muziek klinken in de oren van verantwoordelijk wethouder Monika Slaets. “Dit moet ook ons verhaal worden, in gezamenlijkheid. We hebben een goede samenwerking en als je LEV ziet, zie je de gemeente.” Want dat is wat volgens de wethouder nog wel eens vergeten wordt. LEV krijgt (financiële) middelen vanuit de gemeente om het welzijnswerk uit te kunnen voeren. “Uiteindelijk werken we in opdracht van de gemeente”, zegt Van de Ven. “Maar de stap naar de gemeente is voor burgers groter dan naar bijvoorbeeld een dorpsondersteuner”, legt Slaets uit.

De LEVgroep helpt onder meer mensen die financiële problemen hebben, problemen met wonen, zorg en bijvoorbeeld huiselijk geweld. “We zijn een welzijnsinstelling, die schuurt tegen de zorg aan.” Kernpunt bij het helpen van mensen is het inzetten van mensen in de nabije omgeving, het eigen netwerk van personen. “Op lange termijn gaat het zo zijn dat mensen steeds langer thuis blijven wonen. Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we in wijken en buurten meer voor elkaar kunnen gaan betekenen? Daar willen we ook op inzetten.”

Er zijn mensen die bij de gemeente aankloppen voor hulp. Daar wordt de vraag gesteld ‘heb je al in je netwerk gekeken?’. “Maar als er geen netwerk is, dan ondersteunt de LEVgroep met het opzetten van zo’n netwerk. We kijken wat wel kan, zodat meer mensen het idee hebben dat ze mee kunnen doen in de maatschappij.”

Een van de methodes waarmee gewerkt wordt, zijn de Huiskamers in de Laarbeekse kernen. Op een laagdrempelige manier kunnen inwoners hier meer informatie halen, of hun vragen stellen. “Huiskamers zijn ontstaan vanuit het idee dat het netwerk van inwoners daar groter wordt, dat gebeurt niet thuis. Ontmoeten is belangrijk.”

Een onderwerp dat steeds vaker terugkomt, is ondersteuning om rond te komen. Niet alleen in middelen, maar ook zoeken mensen naar informatie of hulp om geldzaken in orde te maken. “Op dit gebied werken LEV en de gemeente ook intensief samen. Zo werken we bijvoorbeeld met ‘vroegsignalering’ samen om geldzorgen snel zichtbaar te maken en op te lossen. Daarnaast organiseren we twee keer per jaar een inloopmarkt ‘Kun jij nog rondkomen’ om geldzorgen bespreekbaar te maken en oplossingen te zoeken. Op 10 mei is er weer zo’n inloopmarkt, in de Dreef in Aarle-Rixtel van 19.00 tot 21.00 uur. Toegang is gratis en iedereen is welkom.” 

In elke kern werkt de LEVgroep met een dorpsondersteuner, zijn er verschillende sportcoaches, is er het taalhuis, wordt er geholpen bij schuldsanering, dementie enz, enz. “Vergeet ook zeker de vele vrijwilligers niet. Die hebben we ook echt nodig om het werk te doen. Kijk bijvoorbeeld naar de opvang van vluchtelingen. Hoeveel mensen zich toen wel niet beschikbaar stelden. Hartverwarmend. En het mooie is dat die mensen vaak als vrijwilliger blijven hangen.”