Als je d’r rijp voor bent!

Ja, ook ik, eigenwijze columnist, heb behoorlijk last van lentekriebels? De temperatuur stijgt. Vogeltjes kwetteren. Dagen worden langer. Rokjes korter en decolletés dieper. Een onbeschrijflijk geluksgevoel maakt zich van me meester.

Ik voel een hevige aandrang om: onkruid te wieden, een pergola te bouwen, bloemen te zaaien, aardappelen te poten, gras te maaien, bomen te planten, een reis te boeken, de wereld te verbeteren, een column over seks te schrijven. Easy boy, relax! Niet alles tegelijk.

Eerst die column dan maar. Op seksueel gebied, ben ik autodidact. Niemand nam ooit de moeite, om mij daarover bij te praten. Alles wat ik er over weet, weet ik uit eigen ervaring, eigen waarneming, of uit beduimelde boekjes. Het was een lange, lange zoektocht. Vallen en opstaan. Ik bespaar u de details.

Tijdens die zoektocht, ondervond ik weinig medewerking. Noch van ouders, noch van school. Mijn ouders spraken met mij nooit over seks. Ook niet in de lente. Gaven nooit antwoord op kritische vragen over ooievaar en bloemkool. “Ik was daar nog niet rijp voor”, zeiden ze. Bij doorvragen kon ik rekenen op een stevige oorvijg. Dat werkte! Het maakte me steeds nieuwsgieriger. Tot op de dag van vandaag.

De meester op school leerde me de gebruikelijke zaken: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Zelfs daarin meende ik, een tweetal seksuele aanknopingspunten in te herkennen. Soms vertelde die meester openlijk, over ‘bijtjes en bloemetjes’! Dan spitste ik natuurlijk mijn oren. Het ging echter écht over bijtjes en bloemetjes… dacht ik. Of in het gunstigste geval, over het opwindende seksleven van de heggenmus.

Tegenwoordig gaat dat anders. Ze krijgen op school in de lente een hele week les van juf Merel en juf Emma over lentekriebels. Wie zou dat nou niet willen? Alles over seks komen die rekels te weten. Binnen één week weten ze bijvoorbeeld, alles over vaginale droogheid. Terwijl ik, eigenwijze columnist, alleen kan pronken, met wat prietpraat over een heggenmus…

Beste lezer, maak je niet ongerust. Met mij kwam het, ondanks alles, toch nog goed. Hoe? Ik vertel het je later. Tenminste…

Als je d’r rijp voor bent!