Afbeelding
Foto: Mark Barten

Torendag in Mariahout

Torendag in Mariahout

Mariahout - Na drie jaar afwezigheid vindt op zondag 7 mei voor de negende keer de middeleeuwse Torendag plaats, een dag met speciale aandacht voor de oudste kerken in Zuidoost-Brabant. Dit keer doen niet alleen kerken mee in de Peel, maar ook voor het eerst een aantal kerklocaties in de Kempen.

Doel van de Torendag is om de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze unieke kerklocaties in Kempen- en Peelland door te vertellen en te laten beleven. In Mariahout is de kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes en de omgeving te bezichtigen van 12.30 tot 16.30 uur. De kerk en de parochie dateren uit 1933, gebouwd onder leiding van bouwpastoor van Eijndhoven. Tijdens de Torendag zijn er rondleidingen in de kerk om bezoekers te informeren over de geschiedenis van het kerkgebouw en de bouwkundige elementen van het Rijksmonument. Ook wordt er uitleg gegeven over het in de kerk aanwezige Smitsorgel. Het Smitsorgel wordt op elk heel uur door de heer Arie Ketelaars bespeeld.

Bij de kerk ligt een aangelegd processiepark, waar gewandeld kan worden en waarin enkele monumentale beelden zijn te bezichtigen. Voor aanvullende informatie kan gebruik worden gemaakt van aanwezige QR-codes. Voorheen was het Openluchttheater Mariahout een onderdeel van het park. Dit werd in die tijd gebruikt voor religieuze doeleinden. Naast het kerkhof bevindt zich een oorlogskerkhof, waar twee jonge Engelse soldaten liggen begraven. Zij sneuvelden toen Mariahout reeds bevrijd was. Naast de kerk is ook de natuurgetrouwe kopie van de grot in Lourdes te bezichtigen. Elk jaar brengen ongeveer 35.000 mensen een bezoek aan Maria in deze bedevaartplaats.