Afbeelding
Foto:

Leden Seniorenvereniging Beek en Donk op excursie

Leden Seniorenvereniging Beek en Donk op excursie

Beek en Donk - Ruim 30 leden van Seniorenvereniging Beek en Donk brachten op 24 april een bezoek aan Loods20 in Helmond. In de volledig gerestaureerde loodsen van de firma Van Gend en Loos zijn tegenwoordig zowel het EDAH Museum als het Draaiorgelmuseum gevestigd. Het werd een middag vol nostalgie, herinneringen ophalen en verhalen delen met elkaar. 

Vier Friese handelslieden, de heren Ebben, Dames, Aukes en Hettema, bundelden begin 1910 hun krachten en richtten NV EDAH op. In de hoogtijdagen had EDAH in Nederland, België en Frankrijk ca. 16.000 medewerkers in dienst die werkten in meer dan 600 winkels, distributiecentra, slagerijen, bakkerijen, etc. Het EDAH Museum laat de ontwikkeling zien van de distributie en de productie van levensmiddelen uit vroegere tijden naar de supermarkt van nu. In het museum zie je de hulpmiddelen die de kruidenier van vroeger had om zijn werk te kunnen doen en de middelen die de moderne supermarktmanager nu ter beschikking heeft staan. Aan de hand van de historie ga je in het museum terug naar het boodschappen doen in de vorige eeuw. Terug in de tijd van supermarkten, bakkers, slagers en groenteboeren en tal van andere levensmiddelenwinkeltjes die stad en platteland voorzagen van hun dagelijkse eten, drinken en onderhoudsmiddelen. Met veel passie, enthousiasme en humor brachten twee gidsen (oud-medewerkers) de geschiedenis van Edah tot leven. 

In het Draaiorgelmuseum, waar onder meer het Gaudin Concertorgel dat vroeger in danszaal Bocken in Helmond stond te bewonderen en te beluisteren was, ontstonden gevoelens van nostalgie en heimwee. Draaiorgels staan voor gezelligheid. Met name het dansorgel zorgde in zijn hoogtijdagen voor muzikaal vertier in danszalen en op kermissen. Door het grote aantal pijpen en toetsen kan zo'n orgel symfonieën, opera's en operettes en populaire dansmuziek laten klinken. In de grote orgelzaal vertelde een gids over de geschiedenis en de herkomst van de diverse orgels en zorgde ‘de orgelman’ ervoor dat alle orgels hun klanken op volle sterkte konden laten horen. Aan het eind van de rondleiding werden de leden uitgenodigd om zelf een keer ‘orgel te draaien’. Mevrouw Truus van den Heurik stak spontaan haar vinger op en draaide (op aanwijzing van de orgelman van het museum) aan het orgel, afwisselend met rechter- en linkerarm, waarna de mooie orgelmuziek door de zaal klonk. Knap werk! Men sloot de middag af met een drankje en iedereen reed zeer voldaan weer naar huis. Voor meer informatie: www.seniorenverenigingbeekendonk.nl.