Afbeelding

Geslaagde Engelandreis jeugd Sparta’25

Sport Sport

Beek en Donk - Drie jaar lang heeft corona roet in het eten gegooid. Gelukkig kon de uitwisseling, die in 1984 is opgestart en sindsdien jaarlijks plaatsvond en inmiddels circa 1000 jeugdspelers naar Engeland heeft gebracht, dit jaar weer nieuw leven worden ingeblazen. Op Koningsdag stapten 53 jeugdleden en 19 begeleiders van Sparta’25 in de dubbeldekker om een bezoek te gaan brengen aan de Engelse voetbalvereniging Sandiacre Town FC. 

Via Calais en de oversteek naar Engeland via de tunnel per trein arriveerde het gezelschap in de ochtend in Sandiacre. Na een korte kennismaking met de organisatie vanuit Engeland stond de eerste activiteit al op het programma, een rondleiding in het Pride Park Stadium, de thuishaven van Derby County. Na afloop natuurlijk de shop binnen om een voetbalshirt of een ander aandenken te bemachtigen als souvenir aan deze reis. Daarna volgde de eerste kennismaking met gastgezinnen, wat toch altijd een spannend moment blijft voor de Spartanen. Door de lange reis en de vermoeidheid was er voor de avond geen programma gepland. Nog even bij elkaar komen in het clubgebouw om vervolgens op tijd terug te gaan naar de gastgezinnen voor een welverdiende nachtrust.

Dag 2 werd een bezoek gebracht aan een trampolinepark in de ochtend en in de middag was de wedstrijd Derby County – Portmouth. Helaas eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel, maar voor de Spartanen toch een indrukwekkende en bijzondere mooie ervaring om bij een Engelse wedstrijd aanwezig te zijn. In de avonduren werden voor het eerste de voetbalveters gestrikt voor een mini-voetbaltoernooi waarbij de spelers/speelster van beide verenigingen verdeeld werden over de teams en indien mogelijk de gast en de gastgever samen in één team speelde.

Op zondag stonden de traditionele wedstrijden op het programma tussen Sandiacre Town FC en Sparta’25. Misschien dat het nog aan de vermoeidheid heeft gelegen van de heenreis, maar helaas gingen alle vijf de wedstrijden verloren voor de jeugd van Sparta’25. In de avonduren was er een spellenavond georganiseerd. Het hele voetbalveld stond vol met diverse luchtkussens. Even werd de avond verstoord toen het bericht binnenkwam dat PSV de bekerfinale had gewonnen na strafschoppen. 

De laatste dag stond in het teken van een bezoek aan het pretpark Alton Towers. Een pretpark gebouw om een kasteel met prachtige tuinen. In groepjes konden de deelnemers hun eigen weg gaan om gebruik te maken van de vele spectaculaire attracties. ’s Avonds vond het afscheidsfeest plaats. Na een bedankje richting de organisatie vanuit Engeland en zeker niet te vergeten de gastouders barste het feest los. Er werd gezonden, gedanst en gehost. Een prachtige avond om deze voor de deelnemers onvergetelijke reis af te sluiten.

Vroeg in de ochtend op dinsdag, na afscheid genomen van het gastgezin, zette de bus weer koers richting Folkstown om vervolgens weer via de tunnel koers te zetten naar Beek en Donk. Klokslag 21.00 uur arriveerde de Engelandvaarders moe maar voldaan en een hele ervaring rijker bij het Sportpark van Sparta’25 waar ze hartelijke werden ontvangen door de ouders en overige familieleden.