De finalisten van Het Perfecte Plaatje Laarbeek, vlnr: Annemarie Rechters, Monique van Rixtel, Robin Verheggen en Eefje Timmers
De finalisten van Het Perfecte Plaatje Laarbeek, vlnr: Annemarie Rechters, Monique van Rixtel, Robin Verheggen en Eefje Timmers Foto: Liesbeth van Boxtel / Joost Duppen

Vier fotografen naar finale HPPL

Algemeen Foto/Video Het Perfecte Plaatje Laarbeek

De negende, tevens een-na-laatste ronde van Het Perfecte Plaatje Laarbeek bestond uit een moeilijke opdracht: ‘Maak een foto van jouw held’. De fotografen werden geheel vrijgelaten in het maken van de foto. Wel werd er door de jury om een verhaal bij de foto gevraagd, zodat deze extra lading krijgt bij het bekijken ervan.


Het hele land door
Letterlijk alles werd uit de kast getrokken door de vier overgebleven deelnemers. Zo reed Robin Verheggen het land door om op het vakantieadres van Cesar Zuiderwijk een foto van hem te maken. Cesar is de drummer van Golden Earring en Robin’s held. “Sinds mijn 7de ben ik bezig met slagwerk en drummen. Tijdens een drumclinic kreeg ik les van Cesar en dat is me altijd bijgebleven. Daarom heb ik Cesar een mail gestuurd en hij wilde tijd voor me vrijmaken.
Zelf heb ik drumstokken en een drumbass geregeld voor de foto.”


Cesar Zuiderwijk - Foto: Robin Verheggen

‘Hij heeft mij geïnspireerd’ 
Winnaar van de eerste editie van Het Perfecte Plaatje Laarbeek, Rob van Kaathoven, stond model voor Eefje Timmers. “Ik ken Rob al bijna heel mijn leven. Samen zijn we opgegroeid in Lieshout en bij ons is muziek maken met de paplepel ingegoten. Zo groeiden we op in onze ‘harmonie’ familie, waarin we allebei ook actief zijn bij het organiseren van grote evenementen. Tijdens de eerste editie van HPPL heb ik Rob uiteraard gevolgd in zijn weg naar de winst. Super trots op zijn bereikte resultaat!  Ik heb Rob gefotografeerd op dezelfde plek waar hij de prachtige, winnende foto heeft gemaakt voor een van zijn HPPL-rondes. Rob heeft mij, zonder dat hij dat zelf wist, geïnspireerd om ook foto’s te gaan maken. Afgelopen zomer kocht ik mijn eerste camera en daar ben ik nog elke dag heel blij mee. En dat maakt Rob mijn held!”


Rob van Kaathoven - Foto: Eefje Timmers

‘Mathilde 2.0’
Voor Monique van Rixtel en Annemarie Rechters had ‘mijn held’ een andere lading. Annemarie koos voor haar goede vriendin Mathilde. Annemarie: “Mathilde kreeg acute leukemie en was ernstig ziek. Er was slechts een kleine overlevingskans (1 op 5), maar dankzij haar positiviteit en vechtlust heeft zij al haar behandelingen en tegenslagen doorstaan en staat ze nog altijd vol goede moed in het leven. Sinds haar stamceltransplantatie noemt ze zichzelf ‘Mathilde 2.0’. Ik las een definitie van ‘held’ en dat is iemand die dapper is of ‘een persoon die vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont’. Als er één iemand is die ik ken en aan deze definitie voldoet, dan is zij het wel. Ik kwam op het idee om haar te verbeelden als ‘de geboorte van Mathilde 2.0’, naar het beroemde schilderij van Botticelli, ‘de geboorte van Venus’. De schelp verwijst naar vruchtbaarheid/geboorte. Ik ben dankbaar dat ik dit heb kunnen maken, want eerlijk gezegd raakt het ook een emotionele snaar bij me.”


‘Mathilde 2.0’ - Foto: Annemarie Rechters

‘Brandweermannen vind ik echte helden’
Monique dacht bij een held aan een thema. “Ik vind brandweermannen namelijk echte helden. Zij komen letterlijk en figuurlijk voor ontzettend hete vuren te staan. Naast dat ze uiteraard uitrukken als er brand is, komen ze vaak ook als eerste bij zeer hevige ongevallen uit. Ze springen in de auto, niet wetende wat voor leed zij een aantal minuten later gaan aantreffen. Als je op zo’n moment nog kundig kunt handelen, ben je een echte held. 13 jaar geleden ben ik zelf als eerste ter plekke geweest bij een dodelijk ongeval, waarbij het slachtoffer kwijt was na een aanrijding. Weggevlogen door de klap. Ik werd die dag ontzettend met mezelf geconfronteerd toen ik merkte dat handelen in zo’n heftige situatie niet vanzelf ging. Ik herinner me de opluchting toen de brandweerauto als eerste ter plaatse kwam. Binnen een minuut namen ze de regie en konden wij het loslaten. Als je dag en nacht belangeloos klaar staat om te helpen in noodsituaties, dan ben je voor mij een echte held.”

Monique fotografeerde daarom met haar iPhone een brandweerman in een aardedonkere silo op het Bavaria-terrein. Ze trok hierbij alles uit de kast. “Ik had een lichtman mee, een rook en vuur-bedienster en natuurlijk ‘mijn held’. Zonder alle hulp was het nooit gelukt. Ze hebben er alles aan gedaan om van de fotoshoot een succes te maken!” De jury had lovende woorden over de foto van Monique en beoordeelde haar foto als winnaar van ronde 9.


De brandweerman - Foto: Monique van Rixtel

Juryleden Joost Duppen en Liesbeth van Boxtel waren onder de indruk van alle foto’s en bijbehorende verhalen. Zij maakten daarom deze ronde een uitzondering en gunnen alle vier de deelnemers een plaats in de finale.