Afbeelding
Foto: Daan Daniëls / DeMooiLaarbeekKrant

‘Groeien om te blijven bestaan’

Algemeen

Aarle-Rixtel - Zien we over tien jaar de gildes nog door de straten lopen en aanwezig zijn bij maatschappelijke activiteiten? Ja, is de stellige overtuiging van Ted Hegeman. De Aarle-Rixtelnaar is de nieuwe voorzitter van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. Het overkoepelende orgaan waar alle gildes zijn aangesloten.

Het geluid van slaande trommen. Vendels die zwieren tijdens het zwaaien. Mensen in mooie pakken en oprichtingsjaren die soms wel honderden jaren achter ons liggen. Gildes hebben al jaren een prominente plek in onze samenleving. Laarbeek telt er liefst vijf. Een enorm hoog aantal als je dat vergelijkt met andere dorpen en gemeentes. Maar blijft dat in de toekomst ook zo? “De gildes in Brabant hebben gezamenlijk zo’n 6000 leden. Ongeveer de helft is boven de 60 jaar. Een kwart is onder de 50”, schetst Ted Hegeman. “Ledenaantallen lopen terug en de leeftijden gaan omhoog.” 

Aan hem (mede) de taak om hier verandering in aan te brengen en het gildewezen toekomstbestendig te maken. Hij is namelijk de nieuwe voorzitter van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. Opgericht in 1935 om alle gildes in Brabant te vertegenwoordigen. 204 gildes zijn er in Brabant. In zijn werkzame leven was Ted actief als manager en belast met bedrijfsvoering. Daarin ziet hij raakvlakken met zijn huidige opdracht. “Het bestuur moet slagvaardiger worden en direct benaderbaar voor de aangesloten gildes. Gildes moeten het nut en voordeel zien van de zaken die we doen.”

Ted is inmiddels met vroegpensioen en wil zich graag inzetten voor de maatschappij. Inmiddels is hij (opnieuw) voorzitter geworden van harmonie de Goede Hoop in Aarle-Rixtel, voorzitter van de stichting Geloof, Hoop en Liefde (eigenaar kasteel Croy) en nu dus ook voorzitter van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. “Ikzelf kom oorspronkelijk uit Helmond en ben al 47 jaar lid van het Catharinagilde, heb altijd gevendeld.” De federatie richtte enkele jaren terug een ‘club van 4’ op die gingen kijken hoe de schuttersgilden in stand kunnen worden gehouden en hun aanzien worden verbeterd; en hoe het gildewezen, met behoud van het oorspronkelijke karakter, verder kan ontwikkelen en tot bloei gebracht kan worden. Vanuit zijn vakkennis werd Ted gevraagd om eens mee te denken en zo is het balletje gaan rollen.

Een van de zaken die het nieuwe bestuur onder leiding van Ted gaat oppakken is het oprichten van een databank, waar alle gildes terecht kunnen. “We gaan daarin onze eigen informatie en die van gildes vastleggen. Heeft een gilde een nieuwe schutsboom nodig, hoe pak je dat aan? Als een ander gilde dat onlangs al gedaan heeft, dan kun je gebruiken maken van die kennis. Hetzelfde kan gelden voor het lid worden van dames. Hoe behoud je jeugd succesvol. Die verhalen gaan we bundelen om zo andere gildes te helpen die worstelen met dat soort vraagstukken.” 

Een andere belangrijk punt is natuurlijk de werving van nieuwe leden. “Je moet niet groeien voor meer leden, maar groeien om te blijven bestaan”, voegt Ted direct toe. “Hiervoor moet je ook zichtbaar zijn in het dorp. Bij maatschappelijke activiteiten aanwezig zijn, ze mee organiseren. Zeker in de leeftijdsgroep van 25 tot 45 jaar zit enorm veel potentieel. Mensen die al gesetteld zijn.” 

Ted heeft enorm veel zin om zijn bijdrage te leveren aan het toekomstbestendig maken van het Brabantse gildewezen. “Het is erg leuk om te doen. Ik zie het zeer positief in, het potentieel is groot. Uiteindelijk moet er een wisselwerking gaan ontstaan tussen de gildes en ons.”