Afbeelding

Nationale molendagen

Activiteiten & Evenementen

Lieshout - Het jaarlijkse weekend van de Nationale Molendagen is dit jaar op 13 en 14 mei. Aankomend weekend kunt u Molen De Leest en Molen De Vogelenzang dan ook weer bezoeken.

Molen De Leest aan de Molenstraat in Lieshout is een korenmolen die in 1900 is gebouwd. Eigenlijk is dat vreemd, omdat er toen al volop stoommachines, dieselmotoren en ook electrische motoren waren waar je dag in dag uit bedrijfszekerheid mee had, anders als met een windmolen, die alleen werkt als het voldoende waait. Het molengebouw is toen nieuw gemetseld, het volledige interieur is afkomstig van molens die in die tijd in grote aantallen werden gesloopt, en is soms honderden jaren ouder.

Molen De Vogelenzang aan de Molendreef is de oudste van de twee molens in Lieshout en dateert van 1819. Deze molen is nu een korenmolen, maar in het verleden is De Vogelenzang ook in gebruik geweest als oliemolen en als pelmolen. In de oliemolen werd veelal voor lokaal gebruik olie gewonnen uit ter plaatse geteelde gewassen voor bakken en braden van voedsel en als brandstof voor olielampen. In de pelmolen werd vroeger gerst tot gort gepeld.

De Leest is zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken. De Vogelenzang is zondag van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Op beide molens zijn er rondleidingen en bij voldoende wind kan er op De Leest worden gemalen. U bent van harte welkom om deze monumenten in de eigen woonplaats te komen bezoeken! Wie weet vindt u het zo boeiend dat u zelf molenaar wil worden.