Afbeelding
Foto: Judith van Schijndel

De merel

Vanaf de top van de beuk zit een merel te zingen. Vooral in de vroege ochtend en in de late avond laat hij zijn fluitende, rollende zang horen. Een genot om naar te luisteren. Dit doet het mannetje om zijn territorium aan te geven. Een merel behoort net als de roodborst tot de lijsterachtigen. Ze hebben grotere ogen dan andere zangvogels en daardoor vangen ze meer licht. Hierdoor beginnen ze in de ochtend als eerste te zingen en eindigen ze in de avond als laatste. 

Een aantal weken geleden begon het vrouwtje met het bouwen van een nest. Ze maakte een knus kommetje door het vlechten van takjes, mos, bladeren, gras en veertjes. De perfecte ronde vorm creƫerde ze door zichzelf steeds maar weer rond te draaien in het nest. Als laatste deed ze er nog wat modder bij voor de stevigheid. Daarna ging ze vier eieren leggen. Blauw-groen van kleur met roodbruine vlekjes. De eieren laten een beetje licht door, dat is goed voor de ontwikkeling van het embryo. Doordat de eieren blauw zijn, krijgen ze net wat meer licht dan bijvoorbeeld een bruin ei. Daarbij nemen blauwe eieren minder warmte op. De blauwe kleur zorgt ervoor dat de eieren niet te warm worden. Dat komt goed uit, want ze liggen in een open nest.

Twee weken lang bebroedt het vrouwtje de eieren en dan is het zover. De snavel van het embryo komt in de luchtkamer van het ei en de longademhaling begint. De nog kale en blinde kuikens hebben op hun bovensnavel een eitand zitten. Deze gebruiken ze om een opening te maker in de eierschaal. Ze trappen met hun pootjes en piepen uit het ei. En dan begint voor pa en ma het harde werk. Ze vliegen af en aan met wormen en insecten. Doordat de kuikens een dikke gele rand om de snavel hebben, zet dit de ouders ertoe om er voedsel in te stoppen. De kuikens sperren hun snavel wijd open als er een oudervogel aankomt met eten en beginnen te piepen. Als ze na zo'n 15 dagen voldoende veren hebben en uitvliegen worden ze nog een tijdje verzorgd door de mannelijke merel. Vrouwtje merel heeft daar geen tijd voor, zij is alweer een nieuw broedsel gestart. 

Door mijn kennis en verwondering over de natuur te delen, wil ik graag de schoonheid en rijkdom laten zien.

Judith van Schijndel