Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Dier en baasje: Light en Esther

“De cirkel is rond,” lacht Esther Cornelisse, “nu Light hier vrolijk door de wei draaft.” Haar donkerbruine merrie is achttien jaar oud. Een draver die negen jaar geleden op Esthers pad kwam. “Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt Esther. “Ik zat op dat moment niet zo lekker in mijn vel en een vriendin vroeg me om mee te gaan naar een draverstal. Daar stond een hoogzwangere Light My Fire.” Esther was meteen helemaal gek op Light, zoals ze in het kort genoemd wordt. Light was eerst wedstrijdpaard, daarna werd er met haar gefokt. Ze heeft in totaal acht veulens gekregen en heeft inmiddels ook zes kleinkinderen waarvan Esther er vier kent. “Met het hengstveulen dat kort na mijn eerste contact geboren werd was het contact al net zo goed”, zegt Esther. “Hij was erg mak in mijn bijzijn en ik voelde dat het contact met Light en haar veulen mij ontzettend goed deden.” Light was een fokmerrie. Eerst stond ze in Helmond op stal, nadat ze op verschillende plekken stond verhuisde ze naar Weeze in Duitsland. Ondanks de afstand bleef Esther bijhouden hoe het met Light en haar nakomelingen ging. Ze ging zelfs een keer naar Weeze toe om de paarden op te zoeken. Op afstand werd het wel en wee van haar lievelingspaard gevolgd.

“Vijf jaar geleden kreeg ik een hevige burn-out”, vertelt Esther. “Hierdoor kwam ik in aanraking met coaching met paarden. Het roer ging bij me om. Altijd al dol op paarden geweest besloot ik een opleiding paardencoach te volgen. Eenmaal geslaagd noemde ik mijn coachpraktijk ‘Light My Fire coaching’ naar mijn favoriete paard.” Paarden en pony’s voelen waar spanning in het lichaam zit. Ze voelen de energie in je lijf. Met een pony begint Esther met coaching. “Een paard of pony reageert puur op wat hij bij jou voelt”, legt Esther uit. “Als kuddedieren zullen paarden elkaar beschermen en geven elkaar en dus ook mensen, een zetje in de goede richting. Negatieve energie en spanning kunnen ze van zich afschudden. Dit paardengedrag, wat een gunstige uitwerking heeft op mensen, is te danken aan het principe dat het dier de kudde moet volgen. Paarden stimuleren elkaar om samen door te gaan. Die stimulans kan voor mensen ook helpen. Via paarden krijg je inzicht gedrag en dit kan bijvoorbeeld helpen bij het verwerken van trauma’s.”

Bezig met haar pony blijft Esther natuurlijk Light in de gaten houden. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want Esther besluit Light voor de tweede keer in Weeze te bezoeken. Daar krijgt ze de schrik van haar leven; Light gaat verkocht worden en waarschijnlijk gaat ze helemaal naar Italië. “Dat nooit!”, zegt Esther stellig. “Heel mijn lijf schreeuwde dat ik haar moest kopen en gelukkig kon dat.” Light was op dat moment nog drachtig, maar nadat haar veulen geboren was en in staat zelfstandig te functioneren werd Light het paard van Esther. Vanaf oktober 2022 draaft ze vrolijk bij Esther door de wei. Natuurlijk gaat Esther haar gebruiken voor haar coaching. Het paard wat haar in haar moeilijke tijden steun gaf is nu van haar en gaat hopelijk anderen helpen. De cirkel is rond.