Moederdag

"Ons mam wil dat ik dit jaar zelf iets doe of maak, maar ik weet niet wat", aldus de puberdochter van een kennis. Een diepe zucht. Met studeren voor haar examen had ze het blijkbaar al druk genoeg. Moeder zelf was naar de keuken een drankje halen. Om de stilte te doorbreken had ik gevraagd of ze haar cadeau voor moederdag al binnen had. "Ik ga in ieder geval niks poetsen. Maar wat moet ik maken? Zeker nog een keer zo’n ketting van klei zoals op de peuterspeelzaal. Al honderdduizend keer heb ik moeten aanhoren dat ze daar een week nekpijn van heeft gehad."

‘Iets bakken?’ vroeg ik. Nog een diepere zucht. "Oh nee, mevrouw zit weer eens in een lijnperiode." De keukendeur ging open dus zei ik vlug: ‘ik zal iets bedenken’. 

Er zijn vast nog wel meer moeders die dit jaar eens een keer geen douchepakket willen. Maar ook gewoon voor iedereen die lekker wil snoepen maar liever niet teveel rotzooi wil eten. Het is namelijk allemaal zonder suiker, gluten of lactose én snel te maken. Op basis van steeds 8 stuks volgen hier de recepten:

Frisse sinaasappelbonbons 
Meng 125 gram ontpitte en kleingesneden (medjoul-) dadels met 100 gram ongezouten cashewnoten, rasp van een schoongeboende of biologische sinaasappel en twee eetlepels sinaasappelsap in een blender. Als het goed gemengd is, maak je er 8 gelijke hoopjes van die je rolt tot balletjes. Die haal je nog even door kokosrasp. Serveren op een schaaltje met wat extra kokosrasp voor een extra feestelijk tintje.

Appelgebakjes
Week 40 gram rozijnen tien minuten in warm water. Vet een muffinvorm in met kokosolie of plaats er papieren vormpjes in. Meng in de blender 100 gram gemengde noten, 40 gram havermout, 15 gram gesmolten kokosolie, de helft van de rozijnen en een theelepel kaneel tot een plakkerige substantie. Druk dit met opstaande randjes stevig aan in de muffinvormpjes. Meng de kleingesneden appel met de rest van de rozijnen en 1 theelepel kaneel. Verdeel over de bodems. 20 minuten afbakken in een oven van 180 graden. 

Chocolade notenrotsjes 
Smelt in een schaaltje dat rust op een pannetje kokend water (au bain-marie) een reep heel pure chocolade. Haal van het vuur af en voeg er dan 6 kleingesneden en ontpitte (medjoul-) dadels, 100 gram noten en vier eetlepels kokosrasp (of notenpasta en een theelepel kaneel) aan toe. Schep daarvan hoopjes in papieren vormpjes en laat afkoelen.