Afbeelding
Foto:

Plantenwerkgroep IVN Laarbeek inventariseert wegbermen

Plantenwerkgroep IVN Laarbeek inventariseert wegbermen

Laarbeek - IVN Laarbeek heeft diverse werkgroepen. Een daarvan is de plantenwerkgroep. Een belangrijk project is het inventariseren van de bermen. Dat doet de werkgroep op verzoek van de gemeente. Eenmaal per maand komt de werkgroep bij elkaar om bijvoorbeeld te determineren en kennis bij te spijkeren. 

Paarse dovenetel, hondsdraf en witte dovenetel zijn planten die je nog regelmatig tegenkomt in de wegbermen. Wie goed kijkt, ziet dat ze veel dezelfde kenmerken hebben. En ja, ze behoren allemaal tot de familie der lipbloemigen. Die naam dankt de familie aan het feit dat de kroonblaadjes vergroeid zijn tot een soort boven- en onderlip. De stengel is vierkant, de bladeren staan per twee precies tegenover elkaar. Van onder naar boven kijkend zie je dat elk tweetal een kwartslag ten opzichte van elkaar gedraaid is. De bloemen lijken in kransen in de bladoksels te staan. Eigenlijk staan ze in een samengedrukte spiraalvorm. Verreweg de meeste bloemen zijn tweelippig en tweezijdig symmetrisch. Daarbinnen in dat bloempje, tegen de bovenlip, bevinden zich de vier meeldraden, twee lange en twee korte. Ook de stijl met twee stampers zijn hier te vinden.

Lipbloemigen zijn echte insectenplanten. De onderlip is een soort landingsplaats. Aan het einde van de kroonbuis zit die heerlijke godendrank, de nectar. Daar gaat de tong van het insect naar toe. Tegelijkertijd komt het stuifmeel op zijn rug want de meeldraden zitten aan de bovenlip van de bloem. Aan de bovenlip bevindt zich eveneens de stijl met stamper. Bij een bezoekje aan een andere bloem levert de rug van het insect de stuifmeel af. VoilĂ , de bestuiving is geschied. Salie heeft zelfs een ingenieus hefboomtechniekje. Daar gaan de bovenste twee meeldraden omlaag als het insect landt en wordt het stuifmeel als het ware over het rugje gewreven. In de lipbloemenfamilie vind je heerlijk geurende keukenkruiden. Rozemarijn, tijm, wilde marjolein (oregano), basilicum en lavendel. Om maar eens een paar bekende te noemen. 

IVN Laarbeek laat iedereen beleven hoe leuk, gezond en belangrijk natuur is. Mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vereniging wil niets liever dan met u op pad gaan in de natuur, u een plezierige avond bezorgen met interessante lezingen of u verrassen met gezellige evenementen. Het verenigingsgebouw is ingericht voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. Kijk regelmatig eens op de website en Facebookpagina voor de actuele stand van zaken: www.ivnlaarbeek.nl en www.facebook.com/IVNLaarbeek.