Aap, noot, mies

Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem. Daar is iedereen het over eens. Het percentage laaggeletterde mensen in Laarbeek is hoger dan in andere gemeentes in Brabant. Toch voeren we hier keer op keer discussie over het inkrimpen van voorzieningen als de bibliotheek. Onze gemeente ziet de bieb als een kostenpost in plaats van als een plek waar je aan leesbevordering doet. Dankzij de inzet van de PvdA in de Tweede Kamer is de bibliotheek straks een basisvoorziening en is wettelijk geregeld dat iedere gemeente voldoende en volwaardige vestigingen heeft. 

Laaggeletterdheid komt voor onder alle leeftijden: van de fabrieksarbeider die zijn opleiding niet heeft kunnen afmaken tot aan jongeren die nauwelijks meer lezen. Een kwart van de vijftienjarigen heeft grote problemen met begrijpend lezen. Je ziet dat de kinderen van nu veel minder taalvaardig zijn en een kleinere woordenschat hebben. De bibliotheek levert naast het onderwijs een bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen. In de nieuwe wet worden gemeenten daarom verplicht om zorg te dragen voor een fatsoenlijke bibliotheekvoorziening. Het rijk stelt daarvoor ook extra geld beschikbaar. 

We leren al lang niet meer lezen met het leesplankje met aap, noot, mies en ook de bibliotheek is met zijn tijd meegegaan. In de bibliotheek kun je ook terecht voor computercursussen en culturele activiteiten. En denk aan huiswerkbegeleiding of de formulierenbrigade die je helpt om ingewikkelde papieren in te vullen. Jong en oud kan er binnenlopen. Doordat de bibliotheek verschillende voorzieningen combineert, trek je dus juist mensen die normaal gesproken niet in de bieb te vinden zijn. 

In Laarbeek hebben we gelukkig nog een aantal bibliotheken waar je gewoon binnen kunt lopen, niet alleen voor een boek maar ook voor een kopje koffie. PvdA Laarbeek vindt dat heel belangrijk en wil graag dat dat zo blijft! We zijn dan ook geschrokken van de plannen om te bezuinigen op de bibliotheek in Aarle-Rixtel. Jij ook? Laat het ons weten via laarbeek@pvda.nl.