Afbeelding
Foto:

Laarbeek Energie nieuwe mede-eigenaar zonneweide Blauwe Poort

Tekst: Daan Daniëls

Een zonneweide met ruim 17.500 zonnepanelen dat energie opwekt voor ruim 3000 huishoudens. Dat is zonneweide de Blauwe Poort in Beek en Donk. Maar hoe zorg je ervoor dat de opbrengst ook in Laarbeek blijft? Door eigenaar te worden van de zonneweide. Laarbeek Energie gaat namelijk 50 procent van de aandelen overnemen.

Laarbeek - Energiecoo¨peratie Laarbeek Energie, een initiatief van inwoners stapt in als mede-eigenaar van Zonneweide De Blauwe Poort. Lokaal eigendom is altijd het streven geweest van de initiatiefnemers van zonneweide De Blauwe Poort. De bouwer van het zonnepark, eigenenergie.net uit Geldrop, zal haar aandelen overdragen aan de coo¨peratie. Green Trust Group blijft voor de overige 50 procent eigenaar. "Een grote stap om meer lokaal opgewekte energie beschikbaar te krijgen, waarbij de inwoners en bedrijven in Laarbeek een stem hebben", zegt Frits Swinkels, voorzitter van Laarbeek Energie.

Met deze investering is veel geld gemoeid en daarom gaat Laarbeek Energie zogenaamde participaties uitgeven van de coöperatie aan inwoners van Laarbeek. Door mee te doen investeer je in duurzame lokale energie en daar kun je een mooi rendement uit halen. "Mensen kunnen nu al lid worden van de coöperatie Laarbeek Energie. De verkoop van de participaties start op 9 juni, de dag dat ook de zonneweide officieel geopend wordt."

Mensen die participaties willen kopen delen op termijn dus mee in het rendement van de zonneweide. Participaties worden uitgegeven in coupures van 250 euro en je moet er minimaal twee kopen. "We willen niet de verwachting wekken dat je er direct rendement uithaalt. Voor de komende jaren ligt namelijk al veel vast", legt Frits uit. "Het is een goede beweging voor Laarbeek. Lokaal wordt energie opgewekt en door lokaal eigenaarschap, blijft de opbrengst ook in Laarbeek. 

Coöperatie Laarbeek Energie is in 2022 opgericht met het doel om Laarbeek op termijn energieneutraal te maken, de wereld beter achter te laten aan onze kinderen en de energiekosten in de greep houden. Laarbeek Energie wil deelnemen aan lokale energieprojecten, energiebesparing promoten, ontwikkelingen stimuleren op het gebied van energie- en warmteopslag en andere duurzame initiatieven inzetten. Laarbeek Energie is onafhankelijk en heeft geen winstoogmerk. Kijk voor meer informatie over de coöperatie op www.laarbeekenergie.nl

                                                                                   

Frank Kemme, Andries Mulder en Frits Swinkels (v.l.n.r.) van coöperatie Laarbeek Energie.