Betaalbaar en haalbaar

Betaalbaar en haalbaar

Afgelopen raadsvergadering stemde De Werkgroep in met het plan Mariastraat 18-22 in Mariahout. Eerder stemde we nog tegen dit plan omdat er voor ons nog te veel onzekerheden in zaten. Zoals de betaalbaarheid van de appartementen en haalbaarheid en de kosten van de winkel. Gelukkig is het plan mede naar aanleiding van onze opmerkingen aangepast en verbeterd. De Werkgroep staat voor leefbaarheid in de kernen, niets doen was dan ook geen optie. Een winkel kan een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van een dorp. Het is straks aan de inwoners van Mariahout om hiervan een succes te maken, gewoon door daar je boodschappen te doen. Wij hebben nog onze twijfels over de financiële haalbaarheid, maar dat is aan een projectontwikkelaar en ondernemer om dat te bepalen. We willen de kans dat daar goed naar gekeken wordt zeker niet onthouden. Eén van de aanpassingen in het plan is dat de financiële risico’s voor ons als gemeente minder groot zijn; dat is mooi. 

En dan is daar nog het vraagstuk van de woningen. De werkgroep staat voor betaalbaar wonen en bij voorkeur voor sociale huur en koop. Wij hebben goed gehoord dat op die locatie dat niet haalbaar is. Dat er wél sociale huur- en koop woningen in Mariahout komen, op de Hoge Suute. Dan blijven er nog twee vragen over: wat vinden we betaalbare koop en hoeveel zijn we als gemeente bereid om mee te financieren om bouwprojecten mogelijk te maken. Want de markt is lastig; zonder financiële bijdrage van de gemeente zijn dit soort plannen moeilijk te realiseren in Laarbeek. Maar niet bouwen is voor ons géén optie. We moeten als raad keuzes gaan maken; dat blijft lastig.

Betaalbaar wonen is ook een term die we allemaal roepen. En dat is vanuit welk perspectief je het bekijkt. In het nieuwe plan voor Mariahout is nu bepaald dat 50% van de woningen maximaal €280.000 euro mogen kosten. Dat is veel geld; aan de andere kant weten we ook allemaal dat er in Laarbeek geen nieuwbouwwoningen voor deze prijs te koop zijn. Dit is de markt op dit moment; dit is het huidige perspectief. Perspectief voor een grote doelgroep jongeren en senioren die hiermee een appartement kunnen kopen. Kansen voor een groep inwoners die buiten de sociale huur- en koop normen vallen. Woningen voor deze doelgroep, daar gaan we in dit plan dus voor. Aan de slag!

Fractie De WerkGroep